Xi im je vjerovao i bio im je naklonjen, a sada nestaju. Zašto?

Foto: Profimedia

Xi Jinping im je vjerovao i bio im naklonjen. Sada se čini da nestaju. Posljednjih mjeseci nestanci nekoliko visokih kineskih dužnosnika potaknuli su intenzivna nagađanja o tome kreće li predsjednik Xi Jinping u čistku, naročito onih koji su povezani s vojskom.

Posljednja osoba za koju se čini da je pala u nemilost je ministar obrane Li Shangfu, koji nije viđen u javnosti već nekoliko tjedana.

Iako se njegova odsutnost u početku nije smatrala neuobičajenom, priča je došla u prvi plan kada je na nju ukazao visoki američki diplomat. U izvješću Reutersa kasnije je navedeno da je general Li, koji je nadgledao nabavu oružja za Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA), bio pod istragom zbog kupnje vojne opreme.

Njegov "nestanak" dogodio se nekoliko tjedana nakon smjene suca vojnog suda i dvojice najviših dužnosnika u Raketnim snagama, grani vojske koja kontrolira nuklearne projektile. Sada kruže nove glasine da su neki kadrovi u središnjoj vojnoj komisiji Komunističke partije Kine koja kontrolira oružane snage također pod istragom.

Nema objašnjenja

Za te nestanke ili smjene stižu slaba ili nikakva službena objašnjenja. Tek se za neke od njih spominju "zdravstveni razlozi". Zbog izostanka objašnjenja sve je više nagađanja.

Glavna teorija je da vlasti suzbijaju korupciju u vojsci. Kineska vojska je, naime, u stanju pojačane pripravnosti - u srpnju je objavila neobičan poziv tražeći od javnosti dojave o korupciji u posljednjih pet godina. Xi je također pokrenuo novu rundu inspekcija putujući zemljom od travnja kako bi posjetio pet vojnih baza, objavio je BBC.

Prva teorija - korupcija u vojsci

Korupcija je dugo bila problem u vojsci, posebno otkako je Kina počela liberalizirati svoje gospodarstvo 1970-ih, primijetio je James Char, znanstveni novak na singapurskom Tehnološkom sveučilištu Nanyang koji proučava odnos između Kineske komunističke partije i vojske.

Svake godine Kina potroši više od bilijun juana na vojsku, a dio ide na transakcije za nabavu. One se, pak, zbog nacionalne sigurnosti ne mogu u potpunosti otkriti. Takav nedostatak transparentnosti dodatno je pogoršan kineskim jednostranačkim centraliziranim sustavom.

Za razliku od vrste javnog nadzora kojem su podvrgnute vojske drugih zemalja, kineske oružane snage nadzire isključivo KPK, istaknuo je dr. Char.

"Iskorjenjivanje korupcije teško, ako ne i nemoguće"

Dok je Xi zabilježio neke pobjede u ublažavanju korupcije u oružanim snagama i stanovitom vraćanju ugleda, "iskorjenjivanje korupcije je težak, ako ne i nemoguć pothvat" jer bi zahtijevao "sustavni redizajn kojem, bojim se, autoritarna država ostaje nesklona", dodao je dr. Char.

"Takve čistke će se događati sve dok vlada KPK-a ne bude voljna uspostaviti normalan pravni sustav koji više ne sankcionira sam sebe", navodi.  

Druga teorija - paranoja zbog Amerikanaca

No nestanci bi se mogli pripisati i sve dubljoj paranoji u kineskoj vladi dok pokušava upravljati svojim kompleksnim odnosima s SAD-om.

U srpnju je u Kini na snagu stupio prošireni zakon o protušpijunaži, koji vlastima daje veću moć i doseg u provođenju istraga. Ubrzo nakon toga kinesko ministarstvo državne sigurnosti javno je potaknulo građane da im pomognu u borbi protiv špijunskih aktivnosti.

Nestanak generala Lija podsjeća na nestanak ministra vanjskih poslova Qin Ganga, čija je smjena u srpnju također dovela do niza špekulacija. Ovog je tjedna Wall Street Journal izvijestio da je Qin pod istragom zbog navodne izvanbračne veze koja je rezultirala djetetom rođenim u SAD-u.

"Imati izvanbračnu vezu nije diskvalificirajuće u elitnim krugovima partije, ali imati je s nekim za koga se sumnja da ima veze sa stranim obavještajnim službama, a uz to dobiti i dijete koje ima putovnicu vašeg ključnog geopolitičkog suparnika, ako ne i neprijatelja, sada bi moglo biti problematično", primijetio je Bill Bishop, analitičar specijaliziran za Kinu.

Treća teorija - Xi je pod pritiskom iznutra

Postoje i teorije da je Xi pod unutarstranačkim pritiskom da "počisti pred vlastitim vratima" dok se Kina bori s usporavanjem gospodarstva nakon pandemije i rastućom nezaposlenošću mladih. Prema kineskom političkom sustavu, Xi nije samo kineski predsjednik nego i vrhovni vođa vojske.

S jedne strane, nestanci su znak nestabilnosti pod vodstvom gospodina Xija. Promatrači situacije u Kini ističu da je Xi bio itekako naklonjen generalu Liju i sada već bivšem ministru Qinu. Oni, naime, nisu bili samo ministri već su bili i na još višim položajima državnih vijećnika. Njihovi iznenadni padovi mogli bi se stoga smatrati nedostatkom prosudbe kineskog predsjednika.

Ako se nestanci gledaju kao politička čistka, onda činjenica da ju je morao provesti tako brzo nakon što je učvrstio vlast na stranačkom kongresu prošle godine, gdje je uspješno neutralizirao potencijalne suparničke frakcije i ključne odbore naslagao svojim saveznicima, ne izgleda dobro za njega.

Četvrta teorija - Xi demonstrira snagu

S druge strane, moglo bi se naprosto raditi o još jednoj Xijevoj demonstraciji vlastite snage. Xi je, naime, sin dužnosnika partije koji je i sam bio smijenjen u čistki. Aktualni kineski predsjednik poznat je po javnoj borbi protiv korupcije, koja usput funkcionira i kao politička čistka, odnosno iskorjenjivanje njegovih neprijatelja, kažu promatrači situacije u Kini.

Od Mao Zedonga nijedan drugi kineski vođa nije se približio razmjerima čistki kakve provodi Xi. Procjenjuje se da su Xi i njegovi ljudi tijekom godina smijenili tisuće dužnosnika. Ciljali su sve - od nižih do najviših dužnosnika.

Također je ciljao na oružane snage i do 2017. smijenio više od 100 viših časnika. Tadašnja državna novinska agencija Xinhua u članku je rekla da je brojka "daleko premašila broj generala ubijenih u ratovima za stvaranje nove Kine".

Kakav signal se šalje?

No najveće je pitanje kakav signal šalju posljednji nestanci i njihov konačni učinak. Promatrači kažu da bi mogli stvoriti klimu straha u vojsci i vladi. Iako bi to mogla biti i namjera, da se osigura usklađenost, moglo bi imati i demoralizirajući učinak.

Godine sustavnog iskorjenjivanja onih kojima više nije naklonjen i popunjavanje najviših položaja svojim sljedbenicima moglo bi značiti da se Xi okružio samo pristalicama. Rizik tzv. grupnog razmišljanja je "stvarna nestabilnost" Xijevog vodstva jer bi to moglo negativno utjecati na kinesku nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, primijetio je dr. Char.

Nestanci su se zapravo dogodili tijekom napetog razdoblja u Tajvanskom tjesnacu, a Kina je posljednjih tjedana tamo poslala više ratnih brodova i vojnih zrakoplova.

"Mogle bi se dogoditi nesreće"

Svaki poremećaj u komunikaciji oko vanjske politike i obrambene diplomacije bio bi "posebno zabrinjavajući" jer bi se "mogle dogoditi nesreće i upravljanje eskalacijom moglo bi postati veći izazov", rekao je Ian Chong, suradnik u kineskom think tanku Carnegie.

Drugi, međutim, tvrde da je kinesko vojno vodstvo dovoljno snažno da izdrži zamjenu nekih najviših dužnosnika te ističu da vrlo oprezno djeluje, pazeći da situacija ne eskalira do izravnog rata.

Neki, pak, vjeruju da je malo vjerojatno da će nestanci imati dugoročni učinak na stabilnost vodstva Xija. Nijedan od kadrova koji su dosad bili na meti nije dio njegovog užeg kruga, istaknuo je Neil Thomas, stručnjak za politiku kineske elite s instituta Asia Society Policy.

Ono oko čega se većina promatrača može složiti jest da ovi incidenti naglašavaju netransparentnost kineskog sustava. "To dodatno zaoštrava pitanja o kontinuitetu provedbe politike i vjerodostojnosti bilo kakvih obećanja ili uvjeravanja na funkcionalnoj, radnoj razini", istaknuo je dr. Chong.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.