Vulkanski oblak i dalje nad Hrvatskom, otvorene zračne luke Zadar, Split i Dubrovnik

OBLACI vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe, osobito sjevernije od Hrvatske, pri čemu se dio oblaka, raspršenih i oku nevidljivih, nalazi iznad središnje Hrvatske, zapadne Slavonije, Gorskog kotara i Istre, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Po  nekim procjenama, razina čestica pepela i prašine u zraku je tolika da bi cjelokupni promet u i iz Europe mogao biti u kaosu sljedećih pola godine.

Širenje na cijelu Hrvatsku

Prema najnovijim prognozama tijekom subote će oblaci vulkanske prašine nastaviti širenje na istok i jug Europe te će do oko 20 sati dio tih oblaka vrlo vjerojatno biti i iznad većeg dijela Hrvatske, uz iznimku južnih krajeva (južnije od Makarske i otoka Brača), a do 2 sata u noći u nedjelju vjerojatno je širenje dijela tih raspršenih oblaka vulkanske prašine iznad cijele Hrvatske, javljaju iz Zavoda.

> Bez panike: Očekuje se dolazak vulkanskog oblaka u Hrvatsku


U DHMZ i dalje nemaju spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama. Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno će izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu.

Kako su nam objasnili iz meteorološke službe Zračne luke Zagreb, oblak koji je već nad nama nije oku vidljiv. "Oblak nad Hrvatskom nije takav da se vidi kao na Islandu, no ima dovoljno čestica da može stvarati probleme za zračni promet", kazao nam je dežurni službenik.

Gdje će oblak biti sutra ujutro, pogledajte ovdje.

Otkazani gotovo svi letovi Croatia Airlinesa


Glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivera Ilijaš potvrdila je za Index da je nakon analize najnovijih podataka i meteoroloških izvještaja i nakon konzultacija sa zrakoplovno-meteorološkim centrom u 9.30 sati donesena odluka o otvaranju zračnog prostora iznad srednjeg i južnog Jadrana, te su otvorene zračne luke u Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Hrvatska kontrola zračne p lovidbe, rekla je Ilijaš, i dalje prati situaciju i kretanje vulkanskog oblaka iznad Europe i Hrvatske i postupat će ovisno o analiziranim podacima koji im pristižu.  Naime, Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske jutros je objavio priopćenje prema kojem će rijetki dio vulkanskog oblaka, koji se sastoji od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine, i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske, što je omogućilo otvaranje aerodrtoma u Zadru, Splitu i Dubrovniku.

U petak rano ujutro, prije zatvaranja cjelokupnoga hrvatskoga zračnog prostora, Croatia Airlines obavio je jedino međunarodne letove iz Sarajeva i Prištine, a zrakoplovi su umjesto u Zagreb preusmjereni u Split. Putnicima s tih letova osiguran je zemaljski prijevoz do Zagreba.


Zbog zatvorenosti sjevernoga dijela hrvatskoga zračnoga prostora tvrtka je prisiljena otkazati  i sve današnje poslijepodnevne te večernje letove iz Zagreba u međunarodnom i domaćem redovitom prometu, navodi se u priopćenju.

Od Ksenije Žlof iz Ureda za odnose s javnošću Croatia Airlinesa doznajemo kako se sigurno tijekom noći neće letjeti te će se tada odlučiti hoće li se što promijeniti. "Stanje je takvo kakvo je, a zagrebački zračni prostor je zatvoren do daljnjega", kazala nam je Žlof te dodala kako su svi letovi koji su trebali biti odrađeni večeras odgođeni.Oko 5000 putnika Croatia Airlinesa je ovog vikenda ostalo bez svojih putovanja, a zbog toga je kompanija izgubila oko pola milijuna eura.




Danas će se obaviti jedino let Split – Dubrovnik – Rim s polaskom u 14 sati, te povratni let Rim – Dubrovnik – Split s polaskom u 18 sati. Putnici iz Rima kojima je Zagreb trebao biti krajnje odredište bit će prevezeni zemaljskim prijevozom iz Splita do glavnoga grada Hrvatske.

I sutra se očekuju problemi

Tijekom današnjeg prijepodneva već su otkazani svi međunarodni letovi iz Zagreba i to u Frankfurt, Beč, Amsterdam, Zürich, Pariz, London i München, kao i planirani povratni letovi iz navedenih odredišta u Zagreb. Također, otkazani su i letovi na liniji Split - Düsseldorf, Split - München, Split - Zürich te Frankfurt – Split i London – Split.


Croatia Airlines u domaćem redovitom prometu danas nije u mogućnosti obaviti ni jedan let, a zbog aktualnog stanja u hrvatskome i europskome zračnom prostoru uzrokovanog dolaskom vulkanske prašine s Islanda, očekuje se velike poremećaje u redu letenja i sutra.

Putnici čiji su letovi otkazani u razdoblju do 19. travnja dobivaju obavijesti o promjenama u planiranom redu letenja i preusmjeravaju na alternativne letove u sljedećem razdoblju. U slučaju da otkažu putovanje, putnici imaju pravo na povrat iznosa karte, stoji u priopćenju.

Zatvorene zrakoplovne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj

Noćas u 2 sata zatvoren je zračni promet nad sjevernom Hrvatskom, a jutros od 8 sati zatvorene su zrakoplovne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj. U 14 sati procjenjivat će se hoće li zračni promet biti zatvoren i do 43. paralele, odnosno hoće li biti zatvorene zrakoplovne luke Split i Brač i dalje prema Dubrovniku.

Oblak je prekrio sjeverni dio Hrvatske pa su otvorene zračne luke na jugu države. Prognoze kažu kako će doći do povlačenja vulkanskog oblaka na sjever pa bi do 8 sati ujutro mogle biti još poneke zračne luke u Hrvatskoj otvorene. O otvaranju i Zagrebačke zračne luke razgovarati će se u nedjelju oko 8,30 sati ujutro.

Zatvoren i zračni prostor iznad Srbije

Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore također će zatvoriti zračni prostor iznad Srbije, javlja RTS. Prema najavama, svi letovi s aerodroma Nikola Tesla bit će otkazani. Zračni promet bit će od 16 sati zatvoren i iznad Crne Gore i dijela Bosne i Hercegovine.


Agencija za kontrolu leta Srbije već je od ponoći zatvorila mali dio zračnog prostora na sjeveru Srbije iz preventivnih razloga. S beogradskog aerodroma Nikola Tesla za sada su otkazana 22 polijetanja, a prema najavama, nakon 14 sati mogli bi biti otkazani svi letovi.

Letovi i dalje prizemljeni u većem dijelu Europe

Na sjeveru Italije zaustavljen je zračni promet, a zračne luke u Milanu i Veneciji zatvorene su. U Njemačkoj su zatvorene sve međunarodne zračne luke, među njima i luke u Münchenu i Frankfurtu, trećoj najvećoj luci u Europi.

Švedska i Norveška proglasile su nebo sigurnim za letove, ali su za svaki slučaj otkazali letove za oba glavna grada, Stockholm i Oslo.

I australske kompanije otkazale letove za Europu

Zračni promet u Velikoj Britaniji ostat će zatvoren najmanje do jedan sat popodne, a najveća zračna kompanija British Airways najavila je kako će otkazati sve letove za London i iz Londona. Zabrane leta ukinute su u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, a u Irskoj su otvorene zračne luke u Dublinu i Corku.



U Francuskoj će zračne luke u Parizu i najmanje 20 drugih lokacija ostati zatvorene najmanje do podneva. Belgija je također ostavila zabrane leta. Zračni prostor zatvoren je u Švicarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, a Poljska je proširila zabranu leta na cijelu zemlju.

Australska kompanija Qantas otkazala je sve letove prema Europi danas, a rekli su kako ne znaju kad će se letovi nastav

"Desetljeće snažnih erupcija"

Neki vulkanolozi počeli su strašiti narod te tvrde kako je aktivnost ovog vulkana samo uvod u "desetljeće snažnih erupcija" na Islandu, na kojem se nalazi čak 130 aktivnih vulkana. Tako je za New Scientist ekspert za islandske vulkane sa Sveučilišta u Edinburghu Thorvaldur Thordarson kazao da se čini kako vulkanska aktivnost na Islandu slijedi obrazac periodičnosti od 50 do 80 godina.

"Pojačana aktivnost u zadnjih desetak godina ukazuje da možda ulazimo u aktivniju fazu s više erupcija", tvrdi vulkanolog te dodaje kako se mogu očekivati i jači potresi. Po njegovom mišljenju, ta aktivnija faza na Islandu mogla bi potrajati još 60 godina, a njezin vrhunac očekuje između 2030. i 2040. godine.

Opasnost samo za rublje

Stručnjaci za geologiju tvrde kako u oblaku vulkanske prašine nema štetnih plinova. "Štetni plinovi se oslobađaju tijekom erupcije i odlaze u atmosferu, a ovo što se nalazi u oblaku koji putuje prema nama je vulkanska prašina koja nije štetna", objasnili su.

"To je obična vulkanska prašina - pepeo, od nje nema štete osim zaprljanog rublja koje se suši vani", tvrde stručnjaci i napominju da će i udio prašine u oblaku biti vrlo mali jer je doputovao čak iz Islanda. "Prašine će u tom oblaku vjerojatno biti u promilima, to će biti skroz rijetko. Riječ je samo o prirodnoj vulkanskoj aktivnosti", napominju nam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.