Vukelić i Šutanovac potpisali sporazum o suradnji hrvatske i srpske vojske

MINISTRI obrane Hrvatske i Srbije Branko Vukelić i Dragan Šutanovac u utorak su u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji dviju vojski.

Šutanovac je izjavio da Sporazum o suradnji na području obrane ima profesionalnu i političku važnost te da otvara mogućnost za još čvršću vojnu suradnju dviju zemalja, ali i mogućnost suradnje na području vojne industrije i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Vukelić je istaknuo da se radi o uobičajenom sporazumu kakve je Hrvatska potpisala sa svim susjednim zemljama te da ne očekuje kritike domaće javnosti.

Osim o sporazumu, ministri su razgovarali i o sudjelovanju u međunarodnim misijama te prikupljenom iskustvu. Šutanovac je istaknuo sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji KFOR-a na Kosovu. "Hrvatska time snažno pridonosi regionalnoj stabilnosti i vrlo nam je drago što ne smanjujete broj pripadnika", izjavio je.

Strani mediji: Pozitivan pomak u odnosima nedavno zaraćenih zemalja

Strane agencije prenijele su vijest o potpisivanju sporazuma, ocijenivši ga pozitivnim pomakom u odnosu zemalja bivše Jugoslavije.

Reuters podsjeća da je sporazum potpisan gotovo 20 godina nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost od komunističke Jugoslavije. "To je navelo pripadnike srpske nacionalne manjine da, uz potporu i naoružanje iz Srbije, počnu rat koji je završio pobjedom Zagreba i masovnim egzodusom Srba 1995.", izvještava Reuters.

Potpisivanje sporazuma novi je znak poboljšanja odnosa između dviju država koji su dugo bili otežani nakon rata, prenosi AFP, a Associated Press napominje da između dviju država još uvijek postoje manje tenzije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.