Vrhovni sud nakon paleža automobila sutkinje: Ministarstvo se i dalje ne oglašava

Foto: Patrik Macek /Dubravka Petric/PIXSELL

NAKON što je sutkinji Županijskog suda u Osijeku Vlasti Šimenić Kovač na Uskrs zapaljen automobil, ministar Ivan Malenica tek se danas kratko na svom Twitter profilu obratio povodom tog događaja. "Osuđujem napad na sutkinju Šimenić-Kovač sa Županijskog suda u Osijeku. Istraga je u tijeku, vjerujem da će nadležna tijela pronaći počinitelja", napisao je Malenica uz niz objava povezanih sa saborskim aktualcem. 

Ova osuda, izgleda, nije bila dovoljna za Vrhovni sud, koji se oglasio priopćenjem u kojem tvrdi da Ministarstvo ne brine dovoljno o sucima i njihovoj sigurnosti. 

"Predstavnici izvršne vlasti obezvrjeđuju sudbenu vlast"

"Vrhovni sud Republike Hrvatske izražava nezadovoljstvo time što prvenstveno Ministar pravosuđa i uprave, te potom ni Ministar unutarnjih poslova, tri dana nakon što je sutkinji Županijskog suda u Osijeku Vlasti Šimenić Kovač, na sam Uskrs 9. travnja 2023. zapaljen automobil, nisu izdali priopćenje o incidentu, niti su osudili ovaj nemio događaj koji je po svemu sudeći povezan sa suđenjem", napisali su.

"Na taj način stvara se dojam u javnosti da predstavnici izvršne vlasti obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju ju kao drugorazrednu, te se ne brinu za sigurnost sudaca, ne samo kao građana Republike Hrvatske već i kao nositelja jedne od tri ravnopravne grane državne vlasti, napad na koju predstavlja napad na temelje suvereniteta Republike Hrvatske.

Izostanak bilo kakve reakcije nadležnih ministara može u postojećoj situaciji nezadovoljstva sudaca postojećim stanjem u sudstvu i položajem sudaca u društvu pridonijeti tome da se taj dojam kod sudaca pojača", poručuje sud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.