Vrdoljak: Za izmjenu investicijske klime u Hrvatskoj potrebno je nekoliko godina

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PRIJEDLOG zakona o strateškim investicijskim projektima danas je stigao u prvom čitanju na saborske klupe. Vladajući tvrde da će ovaj zakon ubrzati proceduru i definirati lanac odgovornosti za pripremu i provedbu strateških investicijskih projekata, svih onih koji su uredno zavedeni u prostorne planove i vrjedniji od 150 milijuna kuna, odnosno 75 milijuna kada su sufinancirani iz EU fondova i 20 milijuna kada je riječ o otocima i nerazvijenim područjima. Oporba smatra da će zakon omogućiti rasprodaju nacionalnog blaga.

Vrdoljak: Za izmjenu investicijske klime u Hrvatskoj potrebno je nekoliko godina

"Ja bih stvarno želio živjeti u zemlji gdje ovaj zakon nije potreban i gdje nema razlike da se u nekoj jedinici lokalne samouprave dozvole mogu dobiti za sedam dana, a u drugoj za 11 mjeseci ili će se negdje prostorni plan promijeniti za tri mjeseca, a negdje za šest godina. Međutim, za cjelokupnu izmjenu investicijske klime u Republici Hrvatskoj je potrebno ipak nekoliko godina", istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Ja ovaj zakon vidim kao nešto što nas vodi kroz šumu propisa i što pokušava uspostaviti nekakav put", rekao je SDP-ovac Franko Vidović.

HDZ-ov Ivan Šuker zamjerio je ministru što ni jednom riječju nije spomenuo spornu odredbu oko koje se već mjesecima diže bura u javnosti - da Vlada za potrebe strateškog projekta raspolaže i državnim šumskim i poljoprivrednim zemljištem. "Treba naprosto definirati koja je to površina. Ako otvarate prostor, a ovim se otvara prostor za razno razne manipulacije, ako nemate javnog nadmetanja, onda možemo vidjeti što se može dogoditi. To je bio prijepor od početka", rekao je Šuker.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osobno smatra da ne treba ograničavati prodaju zemljišta, ali je otvoren za raspravu. "Ja sam vas pozvao da u javnoj raspravi predložite koliko bi trebalo biti ograničenje, pa ćemo možda svi mi ovdje reći što su prednosti ili nedostatci vašeg prijedloga", naglasio je Vrdoljak.

"Ovo je revolucionarni zakon"

"Prigovora uvijek ima. Najlakše je biti protiv, a najteže biti konstruktivno za", komentirao je ranije kritike zakona premijer Zoran Milanović.


Zakon o strateškim investicijama Vlada je predložila usprkos kritikama oporbe, ali i nevladinih udruga da se otvara prostor za rasprodaju nacionalnog bogatstva, korupciju i privilegiranje privatnih interesa. S tim se Milanovićevi ministri ne slažu. "Ovo zakonsko rješenje predstavlja autocestu za realizaciju zakona", smatra ministar turizma Darko Lorencin.

O zakonu prema kojem Vlada ima pravo pojedine projekte proglasiti strateškima, ako su vrijedni najmanje 150 milijuna kuna i uredno zapisani u prostornoj dokumentaciji, potpredsjednik Vlade Branko Grčić je zaključio: "Ovo je revolucionarni zakon".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.