Von der Leyen o spornoj Orbanovoj izjavi: To je rasna diskriminacija

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je danas da je rasna diskriminacija suprotna vrijednostima Europske unije, odgovarajući time na pitanje vezano za izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa.

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su revolt prije svega izazvale u Washingtonu, Von der Leyen je podsjetila da sve zemlje članice Europske unije, pa i Mađarska, trebaju poštovati zajedničke univerzalne vrijednosti o kojima se ne pregovara.

"Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti sadržane u europskim i međunarodnim ugovorima", rekla je Von der Leyen u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.

"Europska unija utemeljena je na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi", dodala je.

"To je čisti nacistički tekst"

Von der Leyen dosad nije javno reagirala na Orbanove izjave. Glasnogovornik Europske komisije je upitan u utorak rekao da EK "nikada ne komentira izjave europskih političkih dužnosnika".

Uz osude iz SAD-a, riječi mađarskog čelnika izazvale su ostavku jedne od njegovih savjetnica, koja je osudila čisti nacistički tekst, kao i osudu Međunarodnog odbora Auschwitza, užasnutog tim govorom.

Europski parlament žestoko je pak ranije danas kritizirao izjave mađarskog premijera, koje to tijelo smatra rasističkima. 

"Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ljude miješane rase", stoji u priopćenju.

"Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima", dodaje EP. 

Orbanova izjava

Orban je prošlog tjedna tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako "postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu izvan kontinenta, a što je svijet miješanih rasa". 

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen, gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. "Mi smo se spremni miješati, no ne želimo postati miješana rasa."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.