Volkswagen sve bliži odluci o gradnji novih tvornica u Americi

Foto: EPA

NADZORNI odbor Volkswagena danas raspravlja o planovima gradnje dvije nove tvornice u Sjevernoj Americi koje bi trebale proizvoditi automobile i baterijske ćelije, rekla su dva upućena izvora.

Očekuje se da će odbor odobriti lokaciju za brend Scout u SAD-u dok je ishod rasprave o gigatvornici još otvoren, rekli su izvori. Dnevni red sastanka uključuje i godišnje rezultate i dividendu, dodali su izvori.

Nova tvornica brenda Scout

Početkom tjedna upućeni izvor rekao je da će nadzorni odbor raspravljati o novoj tvornici za brend Scout, ključni dio Volkswagenovog cilja o 10 posto udjela u američkom tržištu.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume rekao je pak u prosincu da su počeli tražiti lokaciju za tvornicu baterijskih ćelija u Sjevernoj Americi, dodavši da je "jedna logična opcija" Kanada, zbog sirovina.

"Još uvijek naporno radimo na pronalaženju odgovarajuće lokacije za našu prvu gigatvornicu u Sjevernoj Americi i vodimo dobre, konstruktivne razgovore", rekao je u petak glasnogovornik Volkswagena, dodavši da odluka još nije donesena.

Američke subvencije i niže cijene energije ohrabrile VW

Europske kompanije ubrzano rade na planovima o proširenju poslovanja na drugoj obali Atlantika, potaknute američkim zelenim subvencijama za proizvodnju zelenih tehnologija, poput električnih automobila i solarnih panela, i poreznim olakšicama za njihovu kupnju.

Dodatni su im poticaj niže cijene energije nego u Europi. Volkswagen je tako objavio da bi njegova tvornica u Chattanoogi ove godine trebala proizvesti 90 tisuća električnih vozila i da bi se novi model ID4 trebao kvalificirati za puni iznos porezne olakšice od 7500 dolara.

BMW-ovi planovi za Južnu Karolinu

BMW pak planira u tvornici u Južnoj Karolini proizvoditi najmanje šest potpuno električnih modela vozila do kraja desetljeća. Izglede za poslovanje na domaćem terenu pomućuje pak sumorna gospodarska situacija, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta ifo, objavljeno danas.

Indeks očekivanja u njemačkoj automobilskoj industriji snažno je pao u veljači, a poslovni čelnici ukazuju na sve izraženiji oprez kupaca koji strahuju od recesije, utvrdio je ifo.

Interes kupaca mogla bi prigušiti i neizvjesnost u pitanju cijena struje i glasine o racioniranju struje za punjenje baterija za automobile, upozorio je Oliver Falck iz ifoovog Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.