Vojni stručnjak na suđenju Gotovini: Kolateralne žrtve nisu zločin

"Gotovina nije mogao gađati civilne ciljeve, jer ciljevi su uvijek vojni", time je pukovnik Geofrrey Corn pobio tvrdnju haaškog tužiteljstva na suđenju generalu Anti Gotovini o pogibanju civila kao dokazu udruženog zločinačkog pothvata, javlja Večernji list.

Profesor Geoffrey Corn specijalni je savjetnik glavnog vojnog pravobranitelja vojske SAD-a te stručni svjedok Gotovinine obrane. Kao vojni stručnjak imao je priliku argumentirano pobiti neke od glavnih zaključaka Tužiteljstva. Tako je pojasnio kako u vojnoj doktrini ne postoje 'civilni ciljevi' te da kolateralne žrtve nisu zločin, već uobičajene u ratu.

"Civilne mete ne postoje"

"Kakve civilne mete, pa to ne postoji, ciljevi su uvijek vojni", rekao je pukovnik i dodao kako vojni zapovjednik uvijek mora procijeniti hoće li vojne prednosti nadmašiti potencijalne civilne gubitke usporedivši situaciju iz Oluje kada su u granatiranju stradali civili sa zračnim napadima na Bagdad. Corn kaže kako je Gotovinina naredba o "stavljanju gradova pod paljbu" zapravo samo kriva formulacija nekog od administrativaca.

Vojni stručnjak odgovarao je i na pitanja o famoznim 'Brijunskim transkriptima' kojima se pokušava dokazati kako je protjerivanje Srba bilo planirano u samom vrhu vlasti, od predsjednika Franje Tuđmana. "Nije prvi put u povijesti ratovanja da najviši politički predstavnik provodi pritisak na vojsku da nešto učini, a da vojni zapovjednici uspijevaju naći načina da u praksi to izbjegnu", komentirao je pukovnik riječi Franje Tuđmana na Brijunima kada je pričao o protjerivanju srpskih civila.

"Odlazak civila nije protuzakonit"

Naprotiv, Corn smatra kako je Gotovina postupio vrlo razumno smirujući "shizofrenog" Tuđmana i uvjeravajući ga da će poraziti neprijatelja ako ga se ostavi da provede svoje vojne planove. "Također, nije protuzakonit odlazak civila, uobičajen je kao i efekt koji to izaziva na protivnika",  tvrdi vojni stručnjak i profesor Geoffrey Corn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.