Vođa pariškog pokolja planirao napade na židovske ciljeve, ismijavao otvorene granice

Foto: Abdelhamid Abaaoud/FAH

VOĐA terorističkih akcija od 13. studenog u Parizu planirao je nakon pokolja napade na židovske ciljeve, škole i transportni sustav u Francuskoj, navode izvori upoznati s tijekom istrage.

Abdelhamid Abaaoud, belgijski državljanin porijeklom iz Maroka, također se hvalio lakoćom s kojom je ponovno ušao u Europu preko Sirije dva mjeseca prije napada, koristeći kaos izazvan izbjegličkom krizom.

Današnji komentari za Reuters potvrđuju sadržaj tajnih policijska izvješća koja su ovog tjedna procurila u francuski tisak. U njima, jedan od ispitanih svjedoka opisuje kako je Abaaoud dva dana nakon napada zatražio pomoć rođakinje Hasne Ait Boulahcena, zatraživši da ga sakrije dok priprema nove akcije.

Napad na poslovne, židovske četvrti

Govoreći o budućim planovima Abaaoud je rođakinji 15. studenog rekao da će "napraviti goru štetu u četvrtima bliskim židovima i da će poremetiti prijevoz i škole," rekao je svjedok.

Abaaoud je Boulahecen namjeravao dati 5,000 eura da kupi dva odjela i dva para cipela za njega i neidentificiranog suučesnika u planiranim napadima na parišku komercijalnu četvrt La Defense, što je u utorak potvrdio i pariški tužitelj Francois Molins.

Prema izjavama svjedoka, zločinac se hvalio načinom na koji je ušao u EU i činjenicom da je dva mjeseca boravio u Francuskoj neotkriven. On je sigurnost u Francusku ocijenio s "nula".

Iz ureda pariškog tužitelja danas javljaju da će pokrenuti preliminarnu istragu o tome kako su povjerljive izjave svjedoka iz istrage pronašle put do tiska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.