Vođa inicijative: U povijesti Pule nitko nije napravio ovako huškačku kampanju

Foto: HINA

KOORDINATOR Građanske inicijative za referendum o Lungomareu Aleksej Orel nakon objave rezultata referenduma rekao je da "nisu pokisli", već ga definitivno smatraju uspjehom budući da je 9716 sugrađana glasalo protiv gradnje hotela Valkane.

"Iako se očekivalo da ćemo biti pokisli, mi to definitivno nismo jer to smatramo uspjehom. Kroz pojedine medije nas se, ne birajući sredstva, omalovažavalo i plasiralo neistine, dok su se neki jako trsili prikazati nas negativnima i nebitnima sugrađanima", rekao je Orel nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendum nije uspio jer na njega nije izašao dovoljan broj građana.

"U povijesti Pule nitko nije nikada napravio ovoliko huškačku kampanju kao 'dobronamjerni investitor'. Upravo iz tog razloga mi to smatramo pobjedom", rekao je Orel te dodao da je 9716 građana Pule na referendumu bilo za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom bi se ukinula mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

"Istražne radnje su u tijeku, vjerujemo u pravnu državu"

To su brojke, naglasio je, koje graniče s izborom gradonačelnika ili većinom u Gradskome vijeću. Orel kaže da im je drago čuti da je gradonačelnik sada spreman na razgovor, ali da im je, isto tako, žao što to nije učinio prije pet ili šest mjeseci.

Referendum je ocijenio značajnim korakom za demokraciju i podsjetio da je to bio prvi lokalni referendum. Zbog toga ga smatraju uspjehom, baš kao što će smatrati uspjehom ako se projekt ne bude širio iz gabarita u kojima jest.

"Uostalom, istražne radnje su u tijeku, vjerujemo u pravnu državu i ovo nije kraj", poručio je Orel te zahvalio građanima koji su izašli na birališta, svim brojnim volonterima i svima koji su pomogli. 

Pulski Možemo: Čista pobjeda

Iz pulskog Možemo upozorili su kako je prag za obvezujući rezultat lokalnih referenduma previsok, zbog čega će se ta politička platforma i dalje kroz saborske inicijative boriti da se to izmijeni.  

"Čak 88 posto građana glasalo je za izmjene GUP-a kojima bi se onemogućila gradnja na području Lungomarea. Čista pobjeda građana koji su izašli na referendum i time pokazali da im je stalo do svojeg grada", istaknuli su iz Možemo te podsjetili kako je sadašnji gradonačelnik Pule Filip Zoričić na vlast došao s 10.666 glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

Tom se brojkom glasova, upozorili su, može osvojiti četverogodišnja vlast, ali se sa sličnim brojem glasova zbog apsurdnih referendumskih pravila ne može utjecati na samo jedno lokalno pitanje. Ustvrdili su i kako su se "investitor, većina medija, institucije, sve političke stranke u Gradskom vijeću i sam gradonačelnik potrudili da se stvori dojam da se referendumom ne može zaustaviti gradnja, što nije točno".

Iz Možemo kažu i da su na strani građanske inicijative i prava Puljana na demokratsko odlučivanje o javnom interesu na Lungomare od početka i otvoreno bili jedino oni, a građanima koji su izašli na referendum i glasali za poručili da se borba za Lungomare nastavlja svim drugim raspoloživim sredstvima jer ih na to sada obvezuju i njihovi glasovi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.