SMRT MILANA BANDIĆA

Voditeljica u zadnjem Bandićevom intervjuu za HRT: Kad bute mene otpelali u zlatarnu?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Screenshot HRT

MILAN Bandić svoj je posljednji intervju za javni servis HRT dao u srijedu, 24. veljače, samo nekoliko dana prije svoje iznenadne smrti ovog vikenda.

Bilo je to na Radio Sljemenu u emisiji Zagrebi po Zagrebu, a cijeli polusatni intervju, koji je vođen u prostorijama gradskog poglavarstva, prilično dobro ilustrira odnos dijela medija prema političaru koji je bio višestruki Uskokov optuženik i sinonim za korupciju u Hrvatskoj.

Na početku intervjua voditeljica, koja se nije predstavila, konstatira da se Bandić u njenom društvu planira opustiti, pa si pravi kavicu sa šećerom. Dodaje i da se očito nije odrekao šećera u korizmi, na što Bandić odgovara: "Oni koji puno delaju mogu staviti šećera u kavu. Imam ja šećer kao malo dijete, 4.5." Voditeljica na to kaže: "Bravo! To je zbog puno koraka koje radite."

Voditeljica pita Bandića kad će nju odvesti u zlatarnicu

"Prošli put ste me otpeljali u Havidić Selo da mi priredite malo izlet, a sad jutros čitam da druge ženske vodite po zlatarnicama. Malo sam uvređena sad jutros. Kad budete mene otpelali?", pita onda voditeljica Radio Sljemena Bandića, koji joj odgovara da će joj kupiti šešir.

"Kad nađete vremena, vi me nazovite, ja ću doći na Cvjetni plac i bumo to tamo kupili", veli Bandić i nakon toga kreće objašnjavati kako on poznaje sve zagrebačke obrtnike.

"Nema Zagreba bez obrtnika", ističe i dodaje kako mu je jedan od prvih projekata u svojstvu gradonačelnika bila potpora obrtnicima.

"Mi često obiđemo zagrebačke obrtnike, a nekad povedemo i zgodne puce", kaže Bandić, referirajući se na članicu svoje stranke Nataliju Pricu, s kojom je proteklih tjedana viđen u obilasku zlatarnica i butika s bundama.

Reakcija voditeljice na sve to je ova: "Znam da volite lijepe žene…" Bandić pak upada s "i pametne", pa nastavlja:

"Samo da završim. Ja nisam u životu sreo ženu koja nije lijepa i nije pametna. A muškaraca sam puno sreo koji su bedasti i nisu zgodni."

"Ali vi ženskicama i pomognete, pelate ih pogledat bundu, pa u zlatarnicu. Još smo ljepše kad nas malo ukrasite", nadovezuje se voditeljica Radio Sljemena.

Bandić kaže da bi radije kupovao zlatne poluge nego zlatno prstenje

Bandić demantira da je ikome kupio bundu, kaže da je to "malo prezahtjevna investicija" za njega, te da bi to mogao jedino priuštiti "da se bavi privatnim biznisom". "Zlato da kupujem, ja ne bih bio skroman, ja bih poluge kupovao, a ne prstenje", ističe Bandić, koji se žali da "za poluge novca nema".

Onda se vraća na palamuđenje o zagrebačkim obrtnicima, kojima se, kaže, treba pomoći, jer bi inače "sebi izmaknuli štokrl na kojem sjedimo, to je zakon spojenih posuda".

Tek tada voditeljica objašnjava širi kontekst Bandićeve šetnje po zagrebačkim zlatarnicama s Natalijom Pricom ("piše na portalima") pa zaključuje da bi i ona tako htjela. 

Na to je potrošeno 5 minuta ovog polusatnog intervjua, nakon čega voditeljica kaže da bi s Bandićem "htela prokomentirati neke aktualnosti", a onda će se omogućiti i pozivi slušatelja.

Omalovažavanje Većeslava Holjevca

Slijedi pitanje o smještanju ljudi nastradalih potresom u Klari, na koje Bandić ne odgovara, već brblja o svemu i svačemu, spominje Mirelu Holy, ali se kao ne može sjetiti što je ona nedavno rekla o dotepencima, jer on "ne koristi tu riječ". Za njega su Zagrepčani svi koji žive i rade u Zagrebu, dodaje, i kojima ne smeta ponekad reći "kaj" poput njega.

Bandić onda tvrdi da će naselje za nastradale u potresu u Klari biti "mali grad u gradu, a ne samo spavaonica", pa onda kreće suptilno kritizirati bivšeg gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca koji je sredinom 1950-ih napravio Novi Zagreb, ali kao "spavaonicu". "To je tada bio maksimum. On je bio veliki gradonačelnik, kapa do poda, ali je napravio nebodere socrealizma bez garaža i bez sadržaja", kaže Bandić o Holjevcu.

Slijedi još jedno nabrajanje svega što je Bandić navodno izgradio, Bandić polusuvislo spominje razne ulice i kvartove, obećava voditeljici da će tako lakše iz grada putovati na more.

Voditeljica traži od Bandića da joj sredi mjesto za ljetovanje

"Ja sam ljetovala u Vili Mildi na Lošinju, al ste mi je zeli. I sad, kaj bum sad?", pita se voditeljica. Vila Milda je inače bila u vlasništvu Zagrebačkog Holdinga, koji ju je ljetos prodao.

Voditeljica onda traži od Bandića da joj "kao djetetu od dvije godine objasni kako će ići obnova Zagreba", a on izbjegava dati konkretniji odgovor, ali kaže sljedeće: "Ja sam izuzetno korektan prema medijima i dostupan svima. Radio Sljemenu sam posebno zahvalan što radite i moj posao, jer redovito afirmativno informirate o projektima koje radimo. Sasvim opravdano pak kritizirate ono što se loše uradi."

U tom trenutku je prošlo 12. minuta polusatnog intervjua i konačno se u eter uključuje pozive slušatelja.

Pozivi slušatelja

Oni se pak žale na, primjerice, raskopane ulice na Trešnjevci i račune za vodu, a Bandić im odgovara da će sve brzo riješiti. Jednom gledatelju savjetuje da odmah sjedne na tramvaj i ode u Vodoopskrbu i odvodnju gdje će ga dočekati Bandićevi suradnici i riješiti njegov problem. "Idite s papirima kod gospodina (Marina, op.a.) Galijota u ured, on će vas čekati, on sluša ovu emisiju i sve će biti riješeno", kaže Bandić.

Doduše, slušatelji često ne vjeruju Bandićevim objašnjenjima, što i kažu. Jedna slušateljica iz Žutog Brijega pak kaže da ona kao majka troje male djece ne može svoju djecu odvesti u park jer nema nijednog u blizini. Bandić joj obećava da će uskoro napraviti park za njenu djecu, a voditeljica se pita je li to tek predizborno obećanje ili ga misli ostvariti. Bandić kreće u svoju standardnu priču da je on uvijek u kampanji i da će ostvariti svoja obećanja.

Slušateljica bi "riješila svoj socijalni status" pa je Bandiću donijela litru lozovače

Bandića jedan slušatelj pita zašto se karte za tramvaj ne mogu kupiti online, on odgovara da će se i to moći ubuduće. Jedna slušateljica pak kaže da "nije od 2016. imala priliku razgovarati s gradonačelnikom", da mu je čak donijela i litru lozovače u ured, te da želi riješiti "svoj socijalni status". Bandić joj obećava pomoći i brblja o tome kako on ne pije rakiju jer se zdravo hrani. U jednom trenutku se Bandić zakašlje i počinje još teže govoriti, zvuči kao da se pomalo guši.

Nakon toga voditeljica konstatira da je "vrijeme brzo prošlo" i da se emisija približila kraju. Pita Bandića koji kvart danas obilazi, a on odgovara da će obići Donji grad.

Doista je teško prepričati koliko bizarno zvuči taj cijeli razgovor, u kojem je voditeljica više funkcionirala kao frendica Milana Bandića koja od njega želi iskamčiti zlatni nakit, bundu ili mjesto za ljetovanje na moru, nego kao ozbiljna novinarka koja razgovara s gradonačelnikom Zagreba.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.