Višegradska skupina: "Imamo recept za reformiranje Europske unije"

Foto: Hina

VIŠEGRADSKA skupina (V4), čije su članice Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, ima "recept" za reformiranje i jačanje Europske unije, izjavila je poljska premijerka Beata Szydlo nakon susreta s kolegama iz V4.

"V4", rekla je na rubu gospodarskog foruma u Krynici, na jugoistoku Poljske, ima "golem potencijal" i "recept za EU", ta skupina zna kako da Unija "bude bolja" i "bliža građanima", zahvaljujući "nužnim" reformama koje ipak nije izrijekom navela.

Ove četiri istočnoeuropske zemlje će zajedničko stajalište iznijeti na neslužbenom summitu 16. rujna u Bratislavi na kojemu bi se EU trebao pripremiti za buduće razdoblje bez Velike Britanije, dodala je Szydlo.

Brexit, istaknuo je mađarski premijer Viktor Orban, "nudi priliku da se isprave nedostaci EU-a koji je "bogat, ali slab". "Bude li podijeljen, bit će još gori", dodao je.

Njegov slovački kolega Robert Fico, domaćin europskog susreta na vrhu zakazanog za deset dana, rekao je da će taj skup "pokrenuti važan proces dijagnosticiranja zdravstvenog stanja EU-a" i pronalaska "recepta u svrhu ozdravljenja".

Čelnici "V4" koji su se u Krynici sastali s ukrajinskim premijerom Volodimirom Grojsmanom, pružili su potporu europskim planovima Ukrajine, priznajući ipak da će put do cilja biti dug.

Orban i Fico su poželjeli da EU što prije omogući Ukrajincima putovanje bez viza. "To je moralno pitanje", kazao je Orban, podsjetivši na "obećanje" EU-a o "postupnom" približavanju Ukrajini. "No u zadnje dvije godine ništa nije učinjeno", požalio se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.