Više od stoljeća vodi se rasprava o lubanji. Pripada li heroju iz Pompeja?

Foto: Wikipedija

TALIJANSKI znanstvenici objavili su kako je moguće da lubanja u središtu višegodišnje arheološke rasprave pripada antičkom znanstveniku i piscu Pliniju Starijem.

Plinije Stariji, koji je živio u 1. stoljeću, autor je "Naturalis Historiae", jednog od najstarijih enciklopedijskih djela na svijetu. Život je izgubio u spašavanju preživjelih nakon erupcije vulkana koji je razorio Pompeje.

Godine 2017. na "Plinijevu projektu" okupio se znanstveni tim kako bi analizirao lubanju za koju se spekuliralo da pripada Pliniju Starijem. Ta spekulacija predmet je žestokih rasprava od 1900. kada je lubanja pronađena u blizini Pompeja.

Testovi su pokazali da je lubanja kompatibilna s glavom stanovnika starog Rima i pripada osobi u 50-im godinama života. Plinije je preminuo u dobi od 56 godina.

"Ne možemo biti sto posto sigurni"

Andrea Cionci, povjesničar umjetnosti i novinar koji je objavio otkriće u četvrtak u talijanskoj La Stampi, kazao je za dpa da je otkriće "vrlo ohrabrujuće".

"Ne možemo biti sto posto sigurni. No do sada nismo pronašli ništa što bi sugeriralo da lubanja ne pripada Pliniju. Naš se pothvat nastavlja novim istraživanjima", dodao je.

Ako se lubanja koja je izložena u rimskom nacionalnom povijesnom muzeju definitivno poveže s Plinijem, to bi bio jedini identificirani ljudski ostatak iz antičkom Rima", kaže Cionci.

Plinije je bio i prefekt rimske mornarice i mobilizirao je čitavu flotu u spašavanju stradalih iz Pompeja u pothvatu proglašenim najstarijom poznatom operacijom civilne zaštite.

Testovi su provedeni uz pomoć privatnih sponzora iz Italije i Rusije uz potporu talijanskog ministarstva obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.