Video: Stegnite vi svoj remen, bando lopovska: "Ivo lopove!"

OKO TISUĆU ljudi okupilo se danas na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića gdje su prosvjedovali protiv politike koju provodi aktualna hrvatska Vlada tražeći njenu hitnu smjenu i prepuštanje dužnosti sposobnim i poštenim ljudima.

"Ne mogu nam začepiti usta grahom!", "Ivo lopove, Ivo lopove", "Ivo, tvoje vrijeme je otkucalo", "Dolje Vlada, dolje bando", "Dosta je! Bando lopovska", neke su od poruka koje su verbalno i pomoću transparenata prosvjednici uputili Hrvatskoj vladi i premijeru Sanaderu.

Jedna je prosvjednica podsjetila na brojne afere iz novije hrvatske povijesti koje do danas nisu rasvijetljene. Među njima je pljačka dijaspore i nestanak novca koji se prikupljao za kupovinu oružja za obranu Hrvatske 1991. godine.

Tu je i financijski inženjering iz 1992. godine, zatim privatizacija na hrvatski način u kojem je, kako se navodi na jednom od transparenata, "Todorić domoljub umjesto odlaska u rat kupuje Konzum, Jamnicu i uljaru s tatinim novcima". Također se podsjeća i na otkup stanova od kojih su novci od kupoprodaje jednostavno "nestali".

Vlada ignorira zahtjeve prosvjednika

Organizatori prosvjeda su u prosincu 2008. Hrvatskoj vladi poslali svoje zahtjeve među kojima je i 50-postotno smanjivanje stope PDV-a na prehrambene proizvode, oslobođenje od plaćanja participacije za lijekove i liječenje, izglasavanje zakona o nezastarijevanju kaznenih djela u privatizaciji i pretvorbi, osnivanje fonda za povrat opljačkane imovine, objava registra branitelja i drugi.

Iz Vlade pak očitovanje o zahtjevima nije stiglo pa su se organizatori okupljeni oko građanske inicijative "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" odlučili za prosvjed. Riječ je pokretu koji je iniciran putem Facebooka i predstavlja izravan odgovor na preporuke Hrvatske vlade koja je ove zime građane pozvala na "stezanje remena".

Prosvjednicima su se pridružili bivši sindikalni čelnik Mario Iveković,  bivša djelatnica Zagrebačke banke Ankica Lepej koja je 1998. godine objavila bankovni račun obitelji Tuđman, šef udruge Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak koji godinama upozorava na kriminal i korupciju u najvišim državnim strukturama te jedan od organizatora prosvjeda Josip Dell'olio.

Dell'olio je Hrvatskoj vladi poručio da će se sljedeći prosvjed održati na Markovom trgu (na kojem se nalazi sjedište Vlade i na kojem je zabranjeno javno okupljanje - op.a.) te zaključio da će Vladu "ulica zbaciti s vlasti".

R.O.
Foto: Nenad Dugi / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.