Video - Revolucija u Varšavskoj: Aktivisti i noćas dežurali kraj razvaljene Horvatinčićeve ograde

STOTINJAK aktivista i prosvjednika i ovu je noć provelo "dežurajući" pokraj razvaljene Horvatinčićeve ograde. Budno je na njih pazilo desetak interventnih policajca te tridesetak zaštitara, no nijedan izgred nije zabilježen.

Organizatori prosvjeda Pravo na grad i Zelena akcija aktiviste pozivaju na mirne prosvjede i sutra u 18 sati u Varšavskoj odakle će se krenuti prema Gradskom poglavarstvu i DORH-u. Aktivisti su dobili dozvolu da mogu prosvjedovati do 25. svibnja.

Četiri tisuće ljudi tražilo Bandićevu ostavku!

Na jučerašnjem prosvjedu na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Naime, policija je ogradila Varšavsku i nakon 17 sati nikoga više nije puštala unutra. Prosvjed je osiguravalo stotinjak zaštitara i interventnih policajaca.

Atmosfera u Varšavskoj uoči prosvjeda bila je i više nego vesela. Aktivisti su s pozornice koja je postavljena za potrebe prosvjeda puštali glazbu, a Uršu Raukar rasplesala je kultna stvar Boba Dylana "Like a Rolling Stone". Oduševljenje među prosvjednicima izazvala je posebna obrada pjesme "Zagreb te zove", u koju su uvršteni stihovi o korupciji u hrvatskoj metropoli, pogodovanju krupnom kapitalu i, naravno, parola "Ne damo Varšavsku!"

"Ovo je neviđeno osiguranje za jedan mirni prosvjed"

"Ovo su neviđene policijske mjere osiguranja za jedan mirni prosvjed. Ovo izgleda kao varšavski geto, osjećamo se kao u kavezu ovako odvojeni od vas, ali znamo da ste uz nas i da ćete biti uz nas do kraja ovih prosvjeda", poručili su aktivisti s pozornice u Varšavskoj.

Policajci koji osiguravaju prosvjed "zaslužili" su gromoglasni zvižduk svih prisutnih, a Tomislav Tomašević iz Zelene akcije još jednom je pozvao sve prosvjednike da se ponašaju mirno i dostojanstveno jer "snage reda žele nasilni izgred kako bi diskreditirale prosvjed". Tomašević je također rekao kako je policija obećala da će ukloniti postavljenu ogradu nakon kraja prosvjeda.

Bandiću i Dropulićki skandirali "lopovi, lopovi" i "ostavka, ostavka"

Aktivisti s pozornice poručili su da ih stručnjaci odreda podržavaju u ideji da se radovi u Varšavskoj ne smiju nastaviti. Tome se protive, kako kažu, samo dvije osobe. "Ne podržavaju nas jedino gradonačelnik Milan Bandić i ministrica Dropulić", rekao je Tomašević. Na spomen Bandića i Dropulićke prosvjednici su najprije počeli skandirati "lopovi, lopovi", a zatim i "ostavka, ostavka".

"Skupština Grada Zagreba jednoglasno je odlučila da se radovi zaustave dok se ne riješe svi sudski sporovi oko Varšavske. Jer, ako građani dobiju upravne sporove, građani Zagreba morat će platiti ne samo iskopavanje Varšavske već i njeno vraćanje u prvotno stanje", ističe Tomašević.

Aktivisti su poručili da će i sami pokrenuti spor na Upravnom sudu te da očekuju reakciju Državnog odvjetništva i Uskoka koji, kako kažu, mogu zaustaviti ovo što se događa u Varšavskoj ulici. Na spomen DORH-a prosvjednici su počeli skandirati "Bajiću, javi se!"

Prosvjednici Urši Raukar pjevali "Happy birthday"

Mikrofon je zatim preuzela Urša Raukar, kojoj su prosvjednici prije nego što je započela svoj govor otpjevali pjesmu "Happy birthday to you". "Ovo je najljepši rođendan koji sam ikad imala", rekla je Raukar i prosvjednicima poručila da ne smiju dopustiti da Varšavska padne.

"Zajedno smo jači. Ostat ćemo ovdje, dežurat ćemo po noći, branit ćemo svoje ulice. Tko ako ne mi, gdje ako ne ovdje, kad ako ne sad?", retorički se zapitala Raukar.

Aktivisti u četvrtak s koferima marširaju na Poglavarstvo

"Već 20 godina Zagrebom vlada ista ekipa. Ovo mjesto može označiti prekid te vladavine", rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad i poručio da je Milan Bandić personifikacija svega što ne valja u hrvatskom društvu i politici.

"Ono što ovdje ne valja je sustav. Institucije bi trebale zastupati nas građane, a oni su oteli državu", rekao je Celakoski. Varšavsku ulicu Celakoski je nazvao "kičmom grada Zagreba" i dodao da će se ta kičma "moći oduprijeti onima koji su navikli uzimati ono što je naše".

"Činjenica je da ovdje imamo ne samo pogodovanje investitorima, već spremnost da se javni interes podredi privatnim interesima", kaže Celakoski koji je najavio da će prosvjednici za dva dana organizirati marš na Gradsko poglavarstvo i tražiti da Bandić podnese ostavku.

"Tražit ćemo od gradonačelnika Bandića da spakira kofere", poručio je Celakoski. "Okupit ćemo se u četvrtak u 18 sati u Varšavskoj ulici i tražit ćemo od vas da dođete s koferima. Otići ćemo do Poglavarstva i predložiti gradonačelniku ono što je najlogičnije s obzirom na situaciju koju danas imamo u Zagrebu - da spakira kofere i ode iz Poglavarstva", kaže Celakoski.

Dežuranje u Varšavskoj se nastavlja

"Na nama je sad da odlučimo mičemo li se nakon ovog prosvjeda od dežuranja u Varšavskoj?", upitao je Tomašević okupljene prosvjednike. Odgovor je bio jednoglasan - "NE!" Nakon toga zamolio je prosvjednike koji žele da se prosvjed nastavi da dignu ruke. Niti jedna ruka nije ostala spuštena. "Molimo vas da se na našim štandovima upišete za dežurstva. Ovo više nije akcija Prava na grad i Zelene akcije, ovo je akcija građana Zagreba. Varšavsku ne može spasiti sto ljudi, treba nam vaša pomoć", rekao je Tomašević.

Nastavak prosvjeda neće biti problem niti što se zakona tiče. Prosvjednici su, naime, dobili dozvolu da svoje aktivnosti u Varšavskoj nastave do 25. svibnja.

Prosvjed je završen obradom pjesme "Zagreb te zove, dođi u Varšavsku" koju su na mikrofon zajedno s prosvjednicima otpjevali Tomašević, Raukar i Celakoski. Nakon toga iz zvučnika se zaorila pjesma TBF-a "Heroji".

Kregar: Dvije godine se ignoriraju zahtjevi građana

Na prosvjedu je posebno aktivan bio Josip Kregar. Bandićev najveći protivnik na izborima za gradonačelnika s prosvjednicima je zdušno pjevao i skandirao "lopovi, lopovi". "Dvije godine sudjelujem u ovim aktivnostima i mogu posvjedočiti o dvogodišnjoj šutnji, prijeziru i ignoriranju zahtjeva građana", rekao nam je Kregar.

"Radilo se sve da se jedna ovakva besmislena investicija legalizira. Ovo što se ovdje dogodilo nije pitanje estetike ni pokreta mladih ljudi, već je ovo pokušaj izgradnje pravnog društva. Ovo je investicija grada Zagreba i stoga bi građani Zagreba trebali odlučiti žele li je privesti kraju", kaže Kregar.

Policija donijela novu ogradu

Oko 16 sati u Varšavsku je stigao policijski kamion te donio novu ogradu. Prvotna ideja bila je da se policijskom ogradom zamijeni ograda koju su aktivisti jučer srušili. Od te se ideje, međutim, moralo odustati. Policijskom se ogradom umjesto toga potpuno ogradila Varšavska ulica kojoj oko sat vremena uoči prosvjeda više nije bilo moguće pristupiti.

Većina prosvjednika se zbog toga skupila na Cvjetnom trgu. No, kako se Varšavska ne bi skroz zatvorila i tako se omogućio početak radova, oko pet stotina aktivista ostalo je iza policijske ograde. Oni su cijeli dan proveli kraj ograde koju su jučer srušili, a od kiše ih je tijekom dana čuvao poveći komad plastike kojim su se prekrili.

Prema službenoj verziji događaja, policija je odlučila zatvoriti ulaze u Varšavsku kako se netko ne bi ozlijedio na jučer srušenoj Horvatinčićevoj ogradi, s obzirom na to da je na njoj već ozlijeđena jedna aktivistica. Glavnina prosvjeda zbog toga će se održati na Cvjetnom trgu. Aktivisti koji su odlučili izaći iz ograđenog prostora Varšavske unutra se više nisu mogli vratiti.

Tomo Horvatinčić o revoluciji u Varšavskoj: Nemam komentara

Vlasnik Hoto Grupe Tomo Horvatinčić javio se na telefon i samo kratko nam kazao "Nemam komentara". Podsjetimo, jučer ujutro u četiri sata pod budnim okom zaštitara i policije postavljena je zaštitna ograda oko Varšavske ulice kako bi mogli započeti radovi na izgradnji podzemne garaže.

Prosvjednici iz Zelene akcije i Prava na grad te ostali građani od jučer ujutro su se počeli okupljati u Varšavskoj ulici te su zablokirali ulaz u ograđenu zonu. Do podneva ih se okupilo više stotina. Spriječili su tako i ulazak kamiona na područje gradilišta, a uspjeli su srušiti i ogradu koja je postavljena te su cijelu noć prospavali i prosjedili na njoj kako je ne bi radnici opet postavili.

Nakon toga na teren je izašlo i dvadesetak interventnih policajaca i zamolilo prosvjednike da se maknu s javne površine. Iako se činilo da bi situacija mogla eskalirati, organizatori prosvjeda smirivali su okupljene u borbi protiv privatnog, a za javni interes.

Prosvjednici su nakon 17 sati održali glasanje na kojem su odlučivali hoće li prekinuti s prosvjedom ili nastaviti i dalje. Odlučeno je da se prosvjed nastavlja. Prosvjednici su se podijelili u tri grupe, koje su nasumično dežurale na prosvjednom mjestu. Policajci su prosvjednike zamolili da im dopuste da opet podignu ogradu, uz obrazloženje da strahuju za sigurnost. Takvo tumačenje prosvjednike je dobro nasmijalo. "Mi se osjećamo sigurno i bez ograde", poručili su policajcima prosvjednici, koji su prosvjedno mjesto u Varšavi čuvali i tijekom noći.

Hoto grupa na svojim je službenim stranicama 13. svibnja objavila priopćenje s naslovom "Gradimo punom snagom" u kojemu između ostalog stoji kako su "u tijeku radovi postavljanja stropne ploče etaže -3 i iskop etaže -3, paralelno s kojim postavljamo stropne ploče 1. kata". "Gradimo punom snagom, pratimo terminski plan i radujemo se svakom novom koraku", zaključuje se u priopćenju.

> Video - Revolucija u Varšavskoj: Prosvjednici cijelu noć čuvali srušenu ogradu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.