VIDEO Pogledajte kako se na Antarktici odlama ledenjak veličine otoka Paga

Screenshot: ESA

AKO se otope antarktički ledenjaci Pine Island i Thwaites, globalna razina mora mogla bi se podići za 1,2 metra, što bi izazvalo kaos po čitavom svijetu, a izgleda da je proces otapanja započeo i da se odvija upravo pred našim očima.

Naime, sateliti Europske svemirske agencije (ESA) zabilježili su kako se tijekom vikenda odlomio ogroman dio ledenjaka Pine Island. Radi se o komadu leda od 310 kilometara kvadratnih, odnosno moglo bi se reći da se s ledenjaka odlomio dio veličine našeg otoka Paga.

"Uznemirujuće je da svakodnevni pritok podataka ukazuje na dramatičan tempo kojim klimatske promjene mijenjaju izgled Antarktike", rekao je geofizičar Mark Drinkwater iz ESA-e i dodao kako ledenjak Pine Island gubi led mnogo brže nego 1990-ih.

Problem su podzemne vode

Bert Wouters, stručnjak za satelitsko istraživanje s Tehnološkog sveučilišta Delft u Nizozemskoj, smatra da je ovaj odlom, koji je veći od onih u 2017. i 2018. godini, ali manji od onih u 2000-ima, djelomično nastao zbog prošle blage zime.

No, dodaje kako je glavni uzrok dotok tople podzemne vode zbog čega se led otapa odozdo, piše National Geographic.

Ovakvi događaji ne uzrokuju izravno podizanje razine mora jer plutajući ledenjaci ionako istiskuju određenu količinu vode. No, ledenjaci poput Pine Islanda služe kao prepreka slijevanju kopnenog leda u more, što je ono što zapravo podiže njegovu razinu.

Neobično topla voda ispod ledenjaka Thwaites

Ista stvar događa se i susjednom ledenjaku Thwaites. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Georgiji koji se bavi proučavanjem ledenjaka Thweites, koji se naziva i "ledenjakom sudnjeg dana", došao je nedavno do saznanja da je voda ispod njega neobično topla.

Prema izvještaju ovih znanstvenika, voda s kojom se ledenjak s Antarktike dodiruje s donje strane ima za dva stupnja višu temperaturu od standardne temperature smrzavanja.

"Tople vode u ovim dijelovima svijeta, koliko god oni bili zabačeni, trebaju nam poslužiti kao upozorenje na potencijalno kobne posljedice koje nam donose klimatske promjene.

Ako temperatura vode izaziva topljenje ledenjaka na Antarktici, to će utjecati na promjene u razini mora, što će ugroziti naseljena područja širom svijeta", rekao je David Holland, profesor sa Sveučilišta u New Yorku i vodeći znanstvenik u ovom istraživanju.

Ako se ledenjak Thwaites otopi, to će značajno utjecati na cijeli svijet. On će ispustiti količinu vode veličine Velike Britanije, zbog čega bi razina mora mogla narasti za 90 centimetara, čime bi bila ugrožena mnoga naseljena mjesta u priobalju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.