Video: Pogledajte kako je Kerum poručio svojim biračima da jedu govna!

"NIJE li vaša poruka novinarima ujedno i poruka biračima?", dobio je Kerum novinarsko pitanje na današnjoj presici nakon njegovog obračuna s Indexovim novinarom Draganom Miljušem, koji je razotkrio "aferu vrtići". Kerum se nije morao puno premišljati; mrtav-hladan je odgovorio: "Da!"

> Zbog afere vrtići Kerum izbacio Indexovog novinara s presice: Ja sam ovdi šef!

Pa podsjetimo se malo što je to točno Kerum putem medija poručio svojim biračima. Splitskog su gradonačelnika kontroverze okruživale oduvijek, a još tijekom kampanje za lokalne izbore vidjelo se da novinarima s njim neće biti lako. Pičkaranje, psovke i vulgarizmi svakodnevna su pojava u Kerumovom odnosu s medijima. Sve njegove ispade ovdje nećemo nabrajati, jer za to nemamo ni prostora ni vremena, pa ćemo spomenuti samo ovotjedne događaje.

Sve je počelo s "aferom vrtići" o kojoj je Index prvi pisao. Kolega Dragan Miljuš otkrio je kako je Kerum sklopio direktnu pogodbu o uređivanju vrtića za 300 splitske djece sa svojim dugogodišnjim prijateljem Ivicom Livajom - bez javnog natječaja! Kerum je Livaji jednostavno uručio posao težak šest milijuna kuna (gradskog, a ne njegovog privatnog novca), a kad su se novinari počeli propitivati u priču se uključilo i Općinsko državno odvjetništvo i Kerum je "pukao" na živce.

Višestruki sukob interesa, a sve zbog hitnosti objašnjene rečenicom - "To su vrtići"

Livajina supruga Dijana je, inače, ušla u Županijsku skupštinu splitsko-dalmatinsku upravo na Kerumovoj listi, pa se pored činjenice da se Livaja "ne odvaja" od svog prijatelja Keruma postavlja pitanje ide li Kerum na ruku svojim stranačkim koleg(ic)ama, upošljavanjem njihovih "iznimno sposobnih" članova obitelji, što bi značilo da je prvi čovjek Splita i po stranačkoj liniji u sukobu interesa. Hitnost je danas objasnio riječima - "To su vrtići".

Tijekom jučerašnjeg dana Kerum je novinare koji su ga se drznuli nazvati na mobitel uglavnom slao u pizdu materinu, a Damiru Petranoviću iz Slobodne Dalmacije dao je sljedeću izjavu: "Jedeš govna, i ti i tvoji kolege! Slobodno to napiši! Ako je nešto mimo propisa, obratite se sudu! 'Ajde šuti, majmune glupi". Sve je to Kerum dakle, prema vlastitom priznanju, poručio i svojim biračima. Ništa manje "galantan" Kerum nije danas bio ni s Indexovim novinarom Miljušem, kojeg je izvrijeđao, javno oklevetao i izbacio sa konferencije za novinare! Kompletan Kerumov ispad možete pogledati u video prilogu.


"Kerum je gori od Zdravka Mamića!"

"To što Kerum radi je užasno", smatra predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je već ranije morao u ime HND-a pismenim putem reagirati zbog ponašanja splitskog gradonačelnika i to zbog "divljačkog napada" koji je uključivao jebavanje majke i dijeljenje otkaza.

"Katastrofalan je cijeli sistem kojim on pokušava vladati Splitom, i što mu zasad uspijeva. On očito misli da je dovoljno postaviti svoje ljude na položaje, kao što je postavio Svagušu za predsjednika Hajduka, ili davati im poslove, kao što je slučaj s Livajom. Pa nije to njegova stranka!", šokiran je Duka.

Na prvu loptu se predsjednik HND-a nije mogao prisjetiti gotovo nikoga u Hrvatskoj čiji se javni govor može po vulgarnosti usporediti s Kerumovim. Kao jedinog pandana izdvojio je Zdravka Mamića, iako je Kerum, smatra Duka, puno gori od Dinamovog izvršnog dopredsjednika i puno mu se češće događaju ispadi poput današnjeg. "Kerum je gori od Mamića. Mamića sam naveo kao nekakvog pandana, iako se njemu to češće događa nego Kerumu. Teško mi se sjetiti ikog drugog tko obavlja tako važnu funkciju, a učestalo ima probleme s medijima".

HND će, naravno, poslati pismeno reagiranje na Kerumovo vrijeđanje novinara Indexa i Slobodne Dalmacije, ali teško da će splitski gradonačelnik to shvatiti ozbiljno. Postoji li išta konkretno što HND može poduzeti protiv Keruma? "Možemo pozvati na bojkot, ali ja osobno smatram da je to kontraproduktivno i ne može dati dobar rezultat. Najkonkretnije bi ga možda bilo tužiti, barem za vrijeđanje, loš tretman i zatvorenost prema novinarima".

Obersnel: Novinari imaju pravo pitati, sviđalo se to nama ili ne

Upitali smo predsjednika Udruge gradova Vojka Obersnela za komentar ponašanja splitskog gradonačelnika. On je naglasio da udruga kojom predsjeda nema "sud časti" i kao takva ne dijeli lekcije članovima. Dodaje i da Split nije član Udruge, no bez obzira na to osuđuje Kerumovo ponašanje.

"Moj osobni stav je da novinari imaju uvijek pravo tražiti informaciju, bez obzira sviđalo se to nama kao gradonačelnicima ili ne. Svaki gradonačelnik je odgovoran za svoje ponašanje što će birači u konačnici nagraditi ili sankcionirati", kaže Obersnel.

Damir Petranović: Odoh jesti govna i izbacivati djecu na ulicu

Novinara Slobodne Dalmacije Damira Petranovića upitali smo kako je osobno i profesionalno doživio Kerumovu poruku da jede govna te ocjenu da je glupi majmun.

"Bilo mi je osvježavajuće spoznati kakvog razigranog gradonačelnika imamo", našalio se Petranović, te dodao "shvatio sam da ćemo imati puno posla idućih godina".

Upitali smo Petranovića je li se ikada u svojoj karijeri susreo s ovakvim vulgarnostima, ili je li barem čuo od svojih kolega da su njima gradonačelnici ili političari poručili da jedu govna?

"Pa, mislim da nismo dosad imali gradonačelnika ovog kalibra. Dobili smo najveću moguću facu, kauboja i pol.", kaže Petranović, koji je bio na radnom mjestu u trenutku našega poziva pa nam je poručio da "ide sada raditi kako bi tri stotine djece ostalo na ulici”.

"Žao mi je što je gradonačelnikov prijatelj zbog Slobodne i Indexa ostao bez šest milijuna kuna. Sad ću jest govna, nema mi druge".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.