VIDEO Ovo je Vampir, moćno oružje kojim Ukrajinci napadaju Belgorod

Foto: YouTube

Rusija je tijekom vikenda uništila desetke raketa ispaljenih s teritorija Ukrajine češkim raketnim sustavima Vampir za višestruko lansiranje (MLRS).

Jučer ujutro rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je presjeklo ukrajinski napad na Belgorod koji je izveden s pomoću RM-70 Vampir MLRS-a. "Ruska protuzračna obrana uništila je 10 raketa u zraku" iznad graničnog područja oko 8:30 ujutro", priopćila je Moskva. U nedjelju je Rusija također objavila da je oborila devet raketa Vampir iznad regije Belgorod, koja graniči sa sjeveroistočnom Ukrajinom.

Kremlj je objavio i da su njegove snage u subotu oborile 23 rakete Vampir i uništile jedno borbeno vozilo MLRS Vampir u blizini granice.

Što su Vampiri?

Ukrajinske snage koriste Vampire od prvih dana rata. To su standardni topnički sustavi koji su često korišteni u prekograničnim napadima, rekla je Marina Miron, postdoktorandica s Odjela za ratne studije na King's Collegeu u Londonu.

Sustavi se koriste za "koncentrirane rafale", lansirajući do 40 raketa u manje od minute, rekla je za Newsweek. Obično se koriste za napade na vojnu opremu ili trupe, a ne na statične mete, dodala je.

Vampir je izgrađen na šasiji kamiona, što omogućuje sustavu da brzo napusti poziciju s koje je pucao prije nego što ga neprijatelj locira i uzvrati vatru, rekla je Miron.

Ukrajina je vjerojatno posljednjih tjedana više koristila Vampire zbog nedostatka topničkog streljiva od 155 mm, sugerirala je Miron. Vampir MLRS koristi streljivo od 122 mm. "Moglo bi se pretpostaviti da Ukrajina ima više granata kalibra 122 mm, zbog čega se snažno oslanja na Vampire", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.