VIDEO Ovako je Tuđman 1992. govorio o HOS-ovim obilježjima i ZDS-u

Screenshot: YouTube

OBJAVOM dokumenta Plenkovićevog vijeća za ustaše i partizane jučer je opet aktualizirano pitanje fašističkog pozdrava Za dom spremni i njegova korištenja u javnosti. Podsjetimo, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kako je birokratski nazvano, zaključilo je kako je ZDS zabranjen osim kad to nije. Drugim riječima, ZDS se ne smije koristiti osim u posebnim prigodama kao što je primjerice komemoriranje u ratu poginulih HOS-ovaca i slično.

Koje su točno posebne prilike i posebna mjesta te tko će i kako to određivati, još ne znamo. Ne znamo ni je li ovo kraj rasprave o ZDS pozdravu u hrvatskom društvu ili, što je vjerojatnije, samo početak nove runde u beskrajno ideološkoj borbi.

Plenković i HDZ se uvijek kad je to moguće vole pozivati na Franju Tuđmana pa je zgodno sjetiti se što je taj isti Franjo Tuđman ratne 1992. godine govorio o obilježjima koje su koristili HOS-ovci. Ne umanjujući njihovu važnost i doprinos u ratu, Tuđman je tada bez problema kazao kako se oni koriste fašističkim znakovljem. Njegovom nasljedniku na čelu HDZ-a trebalo je godinu dana i vijeće mudraca da dođu do zaključka kako to istovremeno i jest i nije fašističko znakovlje.

Uglavnom, davne 1992. godine, gostujući kod Romana Bolkovića, upitan zašto zanemaruje doprinos HOS-a u ratu, Tuđman je odgovorio:

"Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak", kazao je tada Tuđman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.