Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

Foto: EPA

U ogromnim poplava, nastalih zbog obilnih kiša, u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, poginulo je 37 osoba, dok se 74 osobe vode kao nestale. Riječ je o rekordnoj poplavi koja u Brazilu nije viđena 80 godina.

Ova poplava je četvrta velika poplava u godinu dana koja je pogodila Brazil. Zemlja je bila pod vodom i u srpnju, rujnu te studenom. U tim poplavama je ukupno život izgubilo 75 ljudi, piše Guardian.

U nekim gradovima razina vode bila na najvišoj od početka mjerenja prije skoro 150 godina

Prema Brazilskoj geološkoj službi, poplave u cijeloj državi premašile su one zabilježene tijekom povijesne potopa 1941. godine. U nekim gradovima razina vode bila je na najvišoj razini od početka mjerenja prije gotovo 150 godina, priopćila je agencija.

Jučer se djelomično srušila brana na hidroelektrani između gradova Bento Goncalves i Cotipora, a čitavi gradovi u dolini rijeke Taquari, poput Lajeada i Estrele, potpuno su pod vodom. U gradu Feliz, udaljenom 80 km od glavnog grada Porto Alegrea, nabujala rijeka odnijela je most koji ga povezuje sa susjednim gradom Linha Nova.

Nestalo struje, komunikacije i vode u cijeloj državi, evakuirano je više od 23.000 ljudi

Operateri su izvijestili o nestanku struje, komunikacija i vode u cijeloj državi. Prema podacima Agencije za civilnu obranu, više od 23.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove. Stanovnici su ostali bez interneta, telefonskih usluga i struje, prenosi Guardian.

Helikopteri su neprestano nadlijetali gradove dok su zaglavljene obitelji s djecom čekale spas na krovovima. Pljusak je počeo u ponedjeljak i očekuje se da će trajati barem do subote, rekao je u petak za brazilsku javnu televizijsku mrežu Marcelo Seluchi, glavni meteorolog u Nacionalnom centru za praćenje i uzbunjivanje prirodnih katastrofa.

El Nino utječe na vrijeme diljem Južne Amerike

Na vrijeme diljem Južne Amerike utječe klimatski fenomen El Nino. To je povremeni, prirodni događaj koji zagrijava površinske vode u ekvatorijalnoj regiji Tihog oceana. U Brazilu je El Nino kroz povijest uzrokovao suše na sjeveru i intenzivne padaline na jugu.

Ove su godine učinci El Nina bili posebno dramatični, s povijesnom sušom u Amazoniji. Znanstvenici kažu da se ekstremni vremenski uvjeti sve češće događaju zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.