VIDEO Klečavci opet klečali na Trgu bana Jelačića. Fred Matić: Ovo izaziva jezu

Foto: Index

PRVA subota u mjesecu već je šesti put zaredom dan kada Zagrepčani na Trgu bana Jelačića mogu vidjeti muškarce koji kleče i mole krunicu. Riječ je o okupljanju ekstremnih katolika, njih nekoliko desetaka, koji se okupljaju i dogovaraju kroz više udruga.

Javnosti najpoznatiji među moliteljima svakako je Vice Batarelo, povratnik iz Australije koji je svojedobno vodio Ured za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Kreće novo klečanje na glavnom zagrebačkom trgu

Posted by Index.hr on Friday, 3 March 2023

Batarelo je sada lider ultrakatoličke udruge Vigilare te je povezan s hrvatskom ispostavom poljske ekstremističke organizacije Ordo Iuris, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani pobačaja u Poljskoj. Po Batarelovom priznanju, isto žele postići i u Hrvatskoj, a performativno javno klečanje dio je šireg projekta klerikalizacije Hrvatske, koja bi u fantazijama Batarela i njegovih sljedbenika trebala postati teokracija.

Dočekao ih protuprosvjed

I danas je u tijeku protuprosvjed udruge Domino. Prosvjednici nose transparent s natpisom "Za raskid vatikanskih ugovora". Prosvjed su nazvali "Tiha misa". S njima je i ovaj put europarlamentarac Fred Matić.

"Nosit ćemo ruže pred kip Marije Jurić Zagorke, nosile bismo ih i bez sramotnog HRT-ovog priloga. Do danas nismo dobili razlog zašto se to emitiralo. Kako se ženi, bilo kojoj ženi, pogotovo Mariji Jurić Zagorki, može tako nešto raditi", rekla je protuprosvjednica. "Osuđujem medijsku kuću koja je to odlučila pustiti", dodala je.

"Nitko nema ništa protiv da ljudi mole. Ali moli se za ljubav, mir, oprost. Oni mole za stvari za koje smo mislili da smo ih ostavili nekoliko stoljeća iza nas. To izaziva jezu kod normalnih građana. Ovo je povratak u srednji vijek. To je agenda koja im neće proći", rekao je za Index Fred Matić.

"Ovo su marginalci. Od 90-ih smo se borili da uđemo u Europu, nismo se sigurno borili za povratak u srednji vijek. Ovo za što se oni mole nema nigdje u Bibliji, toga samo ima u srednjem vijeku. Čedno odijevanje? Tko si ti da meni određuješ što ću nositi? Mini suknja nije poziv na silovanje", dodao je.

"Ako imaš hormonalnih problema - postoji izraz koji se zove masturbiranje. Moraju i to znati, ali njihovi organizatori su protiv toga. Moraju naći načine da obuzdaju svoje hormone", zaključio je.

Okupilo se i 20-ak žena koje mole s klečavcima izvan ograde.

Mole da muškarac bude glava obitelji i za čedno odijevanje

"Dana 4. ožujka, na prvu subotu u mjesecu, u Zagrebu će se održati još jedna muška molitva krunice, na kojoj očekujemo odaziv muškaraca svih dobi.

Započet će u 8.30 na Trgu bana J. Jelačića, a molit će se na sljedeće nakane:

1. za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda,
2. za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru,
3. za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova,
4. za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu,
5. za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja,
6. za duše u čistilištu,
7. za osobne nakane", stoji u pozivu na stranici Muževni budite.

Upozorili da se ne daju izjave

Ove subote organizatori su upozorili klečavce da ne daju izjave medijima. "Ne nalazimo se na molitvi da bismo bili medijske zvijezde, nego da bismo zagovarali za naš narod i Crkvu", stoji u pozivu.

"Ograđujemo se i ovaj put od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obilježja ili sudjelovati kao predstavnici udruga, a ne kao pojedinci", dodaju, osvrćući se na protuprosvjed koji je organiziran prošli put kad su klečali. 

Podsjetimo, na protuprosvjedu u veljači se okupilo više desetaka građanki i građana koji su nosili transparente te skandirali: "Pobačaj u Ustav!" Na protuprosvjed je došao i europarlamentarac Predrag Fred Matić, poznat po zalaganju za ravnopravnost žena s muškarcima. Na glavnom zagrebačkom trgu je bila i policija, koja je osiguravala oba prosvjeda.

Protuprosvjednici iz Radničke fronte su u jednom trenutku stali pred klečavce te skinuli jakne i kapute kako bi pokazali bijele majice na kojima je pisalo: "Neću živjeti na koljenima." Nekoliko protuprosvjednika se u jednom trenutku približilo klečavcima noseći zastavu duginih boja, nakon čega su ih okružili redari. No sve je prošlo bez incidenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.