VIDEO Tomašević: U zagrebačkom sportu novac se nije trošio na sportaše i trenere

Foto: Hina

OVDJE ste mogli pratiti press konferenciju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Tomašević je kratko rekao da je prošlog tjedna obnovljen Domovinski most. Rekao je i da je završen natječaj za još jednu pročelnicu.

Završena je sanacija Domovinskog mosta u Zagrebu te je most danas pušten u promet, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"U ovih 10 mjeseci je na Domovinskom mostu saniran ovaj biciklističko-pješački dio. Napravljena je konstrukcijska sanacija. To su prvi takvi radovi nakon 2007., kada je most napravljen, znači nakon 15 godina. Koštali su 13 i pol milijuna kuna i to je nastavak ove priče, kada smo rekli da ćemo tijekom mandata potrošiti oko 400 milijuna kuna u ulaganja u sanaciju, posebice kontrukcijsko ojačanje svih mostova u Gradu Zagrebu. Dio toga ćemo financirati iz proračuna, a dio toga iz EU projekata."

Tomašević je također izvijestio da je Vera Marelja imenovana pročelnicom Gradskog kontrolnog ureda, koji se bavi internim kontrolama i revizijama Grada Zagreba.

"Uskoro će stupiti na snagu kao još jedna pročelnica koja je izabrana na javnom natječaju i time sve više i više popunjavamo taj tim. Ima puno iskustva u revizijama i kontrolama u javnom sektoru, više od 20 godina takvog iskustva."

Naveo je i da su u tijeku i natječaji za pročelnike Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo.

Umirovljenicima 200 kuna

Zamjenica gradonačenika Danijela Dolenec rekla je da Grad Zagreb umirovljenicima čiji su mirovine ispod 1700 kuna daje uskrsnicu, ona je bila dosad 100 kuna, ove godine će biti 200 kuna.

"Grad Zagreb umirovljenicima čiji su mirovine ispod 1700 kuna daje uskrsnicu, ona je bila dosad 100 kuna, ove godine će biti 200 kuna. Htjela bih izvijestiti da su isplate počele jučer, trajat će do sutra. Nadamo se da će ova mala uskrsnica pomoći umirovljenicima bar malo", rekla je Dolenec.

Slijede pitanja novinara

O Ciboni i sportu u Zagrebu

 

Tomašević: Ne znam odakle informacija da Cibona treba izaći iz dvorane. Nikako podmirenje duga prema gradu se ne inzistira da se riješi sad. Nevjerojatno je da je prošla uprava dovela klub na rub propasti, imaju 35 milijuna kuna duga. Kako je to prošla vlast dopustila? Dugovi se moraju sanirati, prema pravilima se ne može dalje financirati iz proračuna. Što se tiče Sportskog saveza Zagreba, morali smo unutar sporta u Zagrebu isto smanjiti troškove. Tu je bilo jako puno nepravilnosti i trošenja novca koji nisu bili usmjereni na sportaše i trenere. Sigurno ima prostora da se novac preusmjeri.

Što se tiče duga prema gradu, mogli smo ih ovršit već. Ali nismo, želimo dati priliku novoj upravi.

O otpadu i kantama

Tomašević: Dobro je da su građani počeli više odvajati otpad, Čistoća će povećati broj spremnika na javim površinama. Kako će odluka stupiti na snagu, tako će se mijenjati i količine otpada. I tome će se prilagođavati i odvozi i spremnici.

O radnom vremenu tržnica

Tomašević: Na pet tržnica je dogovoreno da se produži radno vrijeme. Sad rade do 16 preko tjedna, do 14 preko vikenda. Promijenile su se navike i stil života. Možda će se i produžiti radno vrijeme, vidjet ćemo kako će reagirati i građani i prodavači. Nema puno gradova toliko otvorenh tržnica svaki dan, i to je nešto što moramo unaprijediti.

Jeste li prevarili građane jer ste rekli da drobilice neće biti na Jakuševcu?

Bit će više lokacija., to sam rekao. Imamo prijedlog od države vezano za treću lokaciju. Drobilice će raditi na više lokacija, kako bi se obrađivao građevinski materijal, ideja je da ga se obradi i reciklira i vrati nazad u građevinu. Ako je sve u skladu s dozvolama, eko standardima.

Rekli ste drobilica neće biti na Jakuševcu...

Zalažemo se za zatvaranje cijelog Jakuševca.

Deset mjeseci smo na vlasi i nismo imali problema s Jakuševcem.

Ovaj tjedan bi trebala biti gotova drobilica za glomazni otpad koju je naručila gradska tvrtka.

Ni jedna kila neće ići privatnom poduzećima.

O roditeljima odgojiteljima

Nisu nastupile okolnosti koje bi dovele do odgode odluke.

Nama je u mandatu važno proširiti kapacitete gradskih vrtića. Sada pripremamo 24 projekta koja ćemo prijavljivati na javni poziv. Imamo nekoliko prostora koji se mogu pretvoriti u pomoćne objekte vrtića. to su Sesvete, Dubrava i Žitnjak, Peščenica.

Što se tiče kriterija upisa, oni su uvijek isti. Raseljene osobe iz Ukrajine, sve smo ukomodirali u zahtjeve i tako ćemo nastaviti.

USKORO OPŠIRNIJE

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.