Veliku deklaraciju koja zaziva imunitet krda potpisao je i "Dr. Johnny Bananas"

Screenshot: GBDeclaration.org

U OTVORENOM pismu koje je izazvalo pažnju javnosti zbog poziva na pristup covidu-19 imunitetom krda, među stručnim potpisnicima nalaze se i očigledno lažna imena kao što su Dr. Johnny Bananas i Professor Cominic Dummings. Deklaracija iz Great Barringtona, koju je potpisalo više od 15.000 znanstvenika i liječnika širom svijeta, sadrži brojna lažna imena, kao i imena nekoliko homeopata, otkrio je Sky News.

Deklaraciju potpisao i navodni stručnjak čije je ime prvi stih Macarene

Među ostalima, na popisu je i "specijalizant na sveučilištu tvoje mame" i još jedan navodni stručnjak čije je ime prvi stih Macarene.

Sky News otkrio je 18 samoproglašenih homeopata na popisu stručnjaka i više od 100 terapeuta čija stručnost uključuje masažu, hipnoterapiju i mongolsko khoomii pjevanje, piše The Guardian.

Deklaracija privukla veliku pažnju javnosti, potpisao ju i niz pravih stručnjaka

Deklaracija je privukla pažnju javnosti prošli tjedan kad je pozvala na ublažavanje lockdowna te na povratak normalnom životu uz zaštitu najugroženijih. Pojedini profesori i znanstvenici sa sveučilišta Oxford, Cambridge, Harvard, Stanford, Nottingham, Edinburgh, Exeter, Sussex i York bili su među stručnjacima iz cijelog svijeta koji su potpisali deklaraciju. Međutim, web stranica deklaracije omogućava svakome da upiše svoje ime na popis. Dovoljno je da navede e-mail adresu, grad, poštanski broj i ime.

Potpisnici također moraju navesti jesu li medicinski ili javnozdravstveni znanstvenici, liječnici ili pripadnici šire javnosti. Ukupno je bilo gotovo 160.000 potpisnika. Nije jasno koliko je imena stručnjaka na deklaraciji lažno ili kad su se pojavila. Međutim, mnogi su znanstvenici već kritizirali zaključke deklaracije.

Dr. Michael Head, istraživač globalnog zdravlja na Sveučilištu u Southamptonu, kaže da je deklaracija "vrlo loša ideja" i sumnja da će ranjive osobe moći izbjeći virus ako mu se omogući širenje. "U konačnici se Barringtonova deklaracija temelji na načelima koja su opasna po nacionalno i globalno javno zdravlje", rekao je Head.

Čelnik Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije: To bi bio aparthejd temeljen na dobi

Prof. Jeremy Rossman sa Sveučilišta u Kentu naglasio je da istraživanja sugeriraju kako reakcija protutijelima brzo slabi i da je bilo slučajeva ponovne zaraze virusom. Glavni izvršni direktor engleske Nacionalne zdravstvene službe, Simon Stevens, rekao je kako bi zahtjevi da se svi stariji od 65 godina zaštite da bi se usporila transmisija drugog vala koronavirusa bili "apartheid temeljen na dobi".

Deklaracija je također izložena kritikama zbog ignoriranja sve jačih dokaza o dugoročnim posljedicama covida-19, pri čemu su mladi zaraženi ljudi mjesecima nakon blage infekcije osjećali iscrpljujuće simptome. Deklaracija poziva na pristup "fokusirane zaštite", tvrdeći da bi zadržavanje lockdowna sve dok cjepivo ne bude dostupno moglo "izazvati nepopravljivu štetu, a osobe s raznim hendikepima najviše bi patile", zaključuje Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.