Val ekstremne vrućine hara Europom, padaju povijesni rekordi. Najgore tek dolazi

Foto: WXCharts

KRATAK, ali snažan toplinski val zahvatio je danas sjeverozapadnu Europu pojačavajući strah od još veće suše, a rekordna temperatura izmjerena je u francuskom gradu Bordeauxu.

U utorak poslijepodne u Bordeauxu je izmjereno 41,2 Celzijeva stupnja, što je novi toplinski rekord.

Najgore tek dolazi

Temperature će idućih dana nastaviti rasti u čitavoj zapadnoj Europi, ali već u petak počet će padati, predviđaju meteorološke službe.

Vlasti u francuskoj prijestolnici uvele su treći od četiri stupnja plana obrane od ekstremnih temperatura koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Slične se mjere provode i u drugim europskim gradovima. U Beču, u Austriji, gradske vlasti su pomogle u razvoju nove aplikacije pod nazivom "Gradske oaze" pomoću koje stanovnici mogu pronaći mjesta za osvježenje: parkove, fontane i slično.

Sudionici biciklističke utrke Tour de France češće piju, svakog sata dobivaju tri boce ili 1,5 l vode.

Zatvoreni nuklearni reaktori

Druga žrtva toplinskog vala je francuska elektrokompanija EDF koja je ovog tjedna morala zaustaviti dva nuklearna reaktora u elektrani u Golfechu, na jugozapadu Francuske, zbog temperature vode u rijeci Garonnei koja se koristi za hlađenje reaktora.

U Belgiji se upozorenje na "jaku žegu" u utorak odnosi na sve dijelove zemlje osim obale i na snazi je do petka u ponoć. Očekuje se temperatura veća od povijesnog rekorda, 38,8 Celzijevih stupnjeva, zabilježenog 27. lipnja 1947.

Uvedene zabrane pušenja

U zapadnoj Flandriji guverner je u utorak izdao zabranu pušenja i paljenja vatre na otvorenom zbog opasnosti od požara.

I u Nizozemskoj je proglašen "narančasti" alarm, osim najsjevernijih otoka. 

U Njemačkoj bi se živa ovih dana mogla popeti do 41 u okolici Koelna, a u saveznoj pokrajini Saarskoj očekuje se rušenje rekorda iz 2015. kada je izmjereno 40,3 stupnja, objavila je njemačka meteorološka služba DWD.

U Britaniji se očekuju povijesni rekordi

Britanske vlasti za javno zdravstvo preporučile su Britancima da hodaju po hladu i suzdržavaju se od "pretjerane" konzumacije alkohola.

Na jugoistoku Engleske u četvrtak se očekuje 37 stupnjeva, što je više od najviše temperature izmjerene u srpnju (36,7 stupnjeva) i približava se povijesnom rekordu iz kolovoza 2003. kada je bilo zabilježeno 38,5 Celzijevih stupnjeva.

"Toksičan spoj" vlažne topline i peluda "mogao bi biti iznimno opasan za 5,4 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji koji pate od astme", upozorio je Andy Whittamore iz Asthme UK.

Ovaj toplinski val - drugi u manje od mjesec dana, nakon onog krajem lipnja - pojačava strah od ekstremne suše u budućem razdoblju.

Dok novi toplinski val zapljuskuje Europu u Francuskoj boravi mlada švedska aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg koja je u utorak održala govor u Narodnoj skupštini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.