Vagnerovac u Norveškoj napao policajca i donio zračnicu u bar. Možda ga neće izbaciti

U OSLU danas počinje suđenje bivšem zapovjedniku ruske plaćeničke vojske Wagner, koji je pobjegao u Norvešku, za sudjelovanje u tučnjavi u baru, opiranje uhićenju i nošenje zračne puške u bar. Andrej Medvedev (26) u siječnju je prešao rusko-norvešku granicu, podnio zahtjev za azil u Norveškoj te je progovorio o ratu u Ukrajini i svom angažmanu u skupini Wagner, optužujući ih za brojne zločine.

Od kada je stigao u Norvešku, Medvedev je sudjelovao u dva zasebna incidenta, oba u baru. O prvom je Norveška policija već izvijestila prošlog mjeseca, no nisu objavili detalje, dok je drugi otkriven tek sada, zajedno s optužnicom koju je norveško pravosuđe podiglo protiv njega.

Prijete mu tri godine zatvora

U jednom incidentu optužen je za tučnjavu s drugom osobom ispred bara u Oslu 22. veljače. Kada je policija stigla, stoji u optužnici, Medvedev se opirao uhićenju i udario najmanje jednog policajca. U drugom, odvojenom, incidentu, koji se dogodio 14. ožujka, optužen je da je u bar unio zračnu pušku.

Njegov je odvjetnik Brynjulf Risnes rekao da će se Medvedev izjasniti krivim za nošenje zračnog oružja, no da nije kriv za neke druge optužbe, ne precizirajući koje. "Nadamo se da ćemo izbjeći zatvor", rekao je Risnes Reutersu. Najteža optužba koja mu se stavlja na teret je ona za opiranje uhićenju, za što bi maksimalna kazna mogla biti tri godine zatvora.

Ne mora napustiti Norvešku

Bude li osuđen, Medvedev ne mora nužno biti protjeran iz Norveške. Općenito govoreći, imigracijske vlasti rekle su Reutersu da se, ako je tražitelj azila osuđen za nasilni zločin, još uvijek može dobiti privremena boravišna dozvola, a ne trajna. Glasnogovornik norveške Uprave za useljeništvo odbio je konkretno komentirati Medvedevljev slučaj.

Medvedev u međuvremenu nastavlja razgovor s Kriposom, norveškom kriminalističkom policijskom službom zaduženom za istraživanje ratnih zločina, o svom vremenu sa skupinom Wagner u Ukrajini. Rusija odbacuje njegove optužbe za ratne zločine u sukobu.

"Želimo ga nastaviti ispitivati kao svjedoka", rekao je Kripos u izjavi za Reuters. Medvedev je rekao Reutersu u veljači da se borio u Ukrajini, uključujući regiju oko Bahmuta, u mjesecima žestokih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga koje su gotovo uništile grad. Reuters nije mogao neovisno provjeriti njegove tvrdnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.