UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Novinar BBC-a: Imam još strašnije fotografije, ali ne mogu ih objaviti

Screenshot: BBC

"KAKO izvještavati o nečemu što je prestrašno da gledatelji i čitatelji vide", početak je teksta na BBC-u koji je objavio strašne snimke iz bolnice u Alepu.

John Sweeney, istraživački novinar i autor, iz emisije BBC Newsnight, od sirijskih je liječnika, preko kolega, dobio užasavajuću snimku iz bolnice. Sweeney pojašnjava kako je prvi put o ratu izvještavao davne 1988. godine i vidio je i "previše horora vlastitim očima", no slike i snimke iz bolnice u Alepu su daleko najgore od svega što je vidio. "Upozorio sam vas, ono što ću napisati i što ćete vidjeti je strašna patnja."

"Vidio sam dječaka, cijelog prekrivenog prašinom, nisam znao je li živ ili mrtav, zatim mrtvog dječaka, pa dva dječaka koja su ležala jedan pored drugog na podu jer nije bilo dovoljno kreveta, obojica mrtva. Vidio sam i živog dječaka kojemu se niz lice slijevala rijeka krvi, dizao je u zrak slomljenu ruku. I djevojčicu koja je umirala. Vidio sam i novorođenče bez glave, mrtvog oca koji tu bebu drži za ruku", opisuje strašne scene BBC-ev novinar..



Dodaje kako većinu tih slika ne može objaviti.

"Vratio sam se iz Ruande i Burundija 1988. nakon što sam izvještavao i masakru za Observer, kada sam prijatelju opisivao jednu ranu koju sam vidio, pozelenio je. Tada sam shvatio da moram biti pažljiv oko toga što se može prikazati javnosti. No, onda sam doživio ovaj horor u Alepu. Ovo što se događa tim ljudima je strašno.", piše Sweeney.

Dodaje kako su ljudi zarobljeni te da se nemaju gdje sakriti.


Operacija glave na podu bolnice

"U našoj emisiji morali smo pokazati krv na podu bolnice, jer nitko nema vremena očistiti pod zbog bombardiranja, a i nema vode. Prikazali smo da neurokirurzi operiraju na podu jer na krevetima nema mjesta. Prikazali smo dječaka s ranom od kazetne bombe. Ali nismo prikazali ono što se često događa, a to je da te bombe ubijaju djecu, stalno. Assad i Rusija kažu da se bore protiv terorizma. Ali niti jedno dijete koje sam snimio svojim mobitelom nije terorist.", priča Sweeney u emisiji, gledajući slike na svom mobitelu koje ne želi objaviti, i zaključuje kako nitko ne prikazuje cijeli horor koji se događa u Siriji jer je to što se događa prestrašno za javnost.

Cijelu snimku možete pogledati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.