VIDEO Policija otkrila detalje najveće operacije protiv narko mafije u povijesti Hrvatske

Screenshot: Index

DANAS je u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu održana press konferencija o velikoj akciji kodnog imena "NANA".

>> Tko su ljudi s kojima je "hrvatski Escobar" pokušao u Hrvatsku švercati tone kokaina?


>> OBJAVLJENI DETALJI Kako je "hrvatski Escobar" u Rijeku pokušao švercati na tone kokaina


Podsjetimo, hrvatska policija je prošlog tjedna u sklopu velike akcije "Nana" razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina kojeg su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

Među uhićenima je i Stjepan Prnjat, poznat kao "hrvatski Escobar" kojeg se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Pogledajte snimku press konferencije:


Prvi se javnosti obratio Ante Gudelj, načelnik uprave kriminalističke policije:

"Izražavam zahvalnost kolegama koje nam se danas nisu pridružili, a bitnome su doprinijeli uspješnom završetku ove akcije - radi se o pripadnicima kolumbijske, nizozemske, panamske policije i Europola. Zato su s nama kolege iz slovenske, njemačke i austrijske policije. Naravno, zahvalni smo kolegama iz DEA-e. Posebnu zahvalnost dugujemo gospođi zamjenici ravnatelja USKOK-a Sajonari Čulini. Duže od godinu dana ova međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja kokaina u Panai preko prijevoza do Europe, koordinirana je iz zapovjednog centra hrvatske policije iz Zagreba. Radi se o jednoj najzahtjevnijoj operaciji hrvatske policije ikad", rekao je Gudelj.


Nakon njega govorio je Rastović iz zagrebačke policije: "Akcija traje od 2017. i u njoj su prepoznate nelogičnosti na carini prilikom nekih isporuka. Dobili smo nalog Županijskog suda u Rijeci i u siječnju 2018. smo krenuli u krim istraživanje, tad kreće i međunarodna policijska suradnja."

"Uz pomoć američke DEA-e i kolega iz Paname smo identificirali suspektni kontejner, u kojem je bio deklariran metalni otpad. Krenuo je na put iz Paname i kroz neko vrijeme je transportiran preko Malte na područje RH, odnosno na kontejnerski terminal Brajdica u Rijeci. Nakon toga smo krenuli s realizacijom. 3. ožujka ove godine krenuli smo u pretragu kontejnera. U sadržaju metalnog otpada pronašli smo 100 kilograma kokaina u paketima oblijepljenim gumenim vrpcama kako bi se spriječila detekcija. Sam način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organizacije kriminalne organizacije. U kontejneru je bilo 20 tona metalnog otpada, a kokain je bio skriven u hermetički zatvorenim metalnim spremnicima koji su bili obloženi olovom i krpama. Nakon što smo našli kokain, poslali smo ga u forenzički centar Ivan Vučetić u Zagrebu i pokrećemo istražne radnje širom Hrvatske. Realizacija predmeta kreće 7. ožujka u upravi krim policije. Uhićenja su se odvijala u Rijeci, Zagrebu i na Malom Lošinju, u Frankfurtu, Amsterdamu i Ljubljani", rečeno je na press konferenciji.

Na press konferenciji prikazana je i sama snimka uhićenja pripadnika kriminalne organizacije koji su švercali kokain iz Južne Amerike.

"Sav taj rad policije i DORH-a je bio moguć uz snažnu i konkretnu pomoć USKOK-a, koji je cijelo vrijeme ovog istraživanja, pogotovo u onim važnim trenucima, davao potporu dokumentacijom bitnom za međunarodnu suradnju. Ovo nije kraj operativne akcije, ima tu još dosta posla, surađivat ćemo i s državama koje ovdje nisu spomenute kako bi prikupili ozbiljne dokaze za kazneni postupak i dugogodišnje zatvorske kazne koje bi trebale uslijediti za pripadnike ovog zločinačkog udruženja. Ovo istraživanje je provedeno uz veliku potporu i suradnju Europola. Mi smo u države koje su pomagale prije toga upućivali naše službenike da bi pokazali ozbiljnost i da bi još bolje odradili ono što je bilo pred nama", rečeno je na press konferenciji.
 
Rad hrvatske policije je na press konferenciji pohvalio i predstavnik američke DEA-e, federalne organizacije koja se bavi suzbijanjem narkotika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.