Uzbuna u Srbiji jer je ministar splitskom Konstruktoru obećao gradnju autoceste bez natječaja

SRPSKE medije uzbunilo je otkriće da je ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije, Milutin Mrkonjić, hrvatskom Konstruktoru obećao pismenim putem izgradnju autoceste od Boljara do Čačka vrijedan oko 1,3 milijarde eura. Nakon izjava koje su Mrkonjić i direktor Konstruktora Željko Žderić davali hrvatskim medijima, pročulo se kako za gradnju autoputa nije bilo tendera i natječaja, već je Mrkonjić hrvatsku tvrtku odabrao "na svoju ruku".

I dok Mrkonjić navija za to da posao padne u ruke "najbolje tvrtke na Balkanu", srpski se mediji pitaju što fali domaćim cestarima i kako je moguće da netko dobije takav posao direktnom pogodbom.

"Čovjek od velikih obećanja"

Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" za Alo! je prokomentirao: "Ministar Mrkonjić poznat je po svojim bombastičnim izjavama i velikim graditeljskim vizijama, ali od toga ne može biti ništa bez prethodne odluke vlade i sprovođenja zakonskih postupaka".

Po pitanju Konstruktorove gradnje autocesta po Srbiji skeptičan je i Milan Bojović, direktor Puteva iz Užica: "Ministar o tome može samo pričati, ali je za tako velike poslove potrebna suglasnost Vlade i raspisivanje tendera. Koliko je poznato, za dionicu od Boljara do Čačka još ni napravljen ni projekt, ali bi u svakom slučaju i srpski cestari taj posao mogli kvalitetno napraviti. Kad možemo graditi Koridor 10, zašto ne bismo i južni Jadran".

"Najbolji ste na Balkanu, izgradite mi autocestu"

Podsjetimo, prije nekoliko dana hrvatski su mediji objavili kako do 9. rujna ove godine Konstruktor treba dostaviti potrebnu dokumentaciju za početak gradnje crnogorske autoceste od Bara do Boljara, a ispuni li predviđene uvjete, dobit će i gradnju autoceste kroz Srbiju, još 120 kilometara, do Čačka.

To je u razgovoru za Večernji list potvrdio i sam Žderić, kojeg je Mrkonjić pozvao na razgovor u Beograd: "Kad potrebne papire donesemo u Crnu Goru, a budite uvjereni da i hoćemo, srpski ministar Mrkonjić najavio je kako će onda oni s nama započeti razgovore. Mrkonjić mi je pismeno izjavio da će Konstruktor, kad ispuni uvjete s Crnom Gorom, odmah dobiti posao na nastavku gradnje autoceste u Srbiji. Kako je rekao ministar Mrkonjić, tu dionicu kroz Srbiju dobio bi sam Konstruktor. Važno je reći da bi uvjeti bili isti kao i u Crnoj Gori, što znači da su za nas povoljni, a to smo njihovim prihvaćanjem potvrdili. Bilo bi posve logično da, pošto smo dobili autocestu kroz Crnu Goru, dobijemo i njezin nastavak".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.