Uz pomoć Rusa Iran krajem kolovoza pušta u rad svoju prvu nuklearnu elektranu

IRAN će uz pomoć ruskih atomskih stručnjaka 21. kolovoza u rad pustiti svoju prvu nuklearnu elektranu Bushehr, objavila je danas ruska državna agencija za nuklearnu energiju Rosatom.

Rusija će dan prije puštanja u pogon, 20. kolovoza, iranski reaktor napuniti gorivim ćelijama, potvrđeno je iz Rosatoma, a glasnogovornik ruske državne atomske agencije Sergej Novikov potvrdio je da će ceremoniji puštanja nuklearke u pogon prisustvovati i direktor Rosatoma Sergej Kirijenko i šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

Nijemci započeli, a Rusi dovršili izgradnju iranske nuklearke

Nuklearna elektrana Bushehr izgrađena je na obali Perzijskoga zaljeva, a radove na njezinoj izgradnji započelo je još 70-ih godina prošloga stoljeća nekoliko njemačkih kompanija. No one su se nakon Islamske revolucije 1979. godine, potaknute američkim embargom na izvoz visoke tehnologije u Iran, povukle iz posla.

Nakon gotovo 20 godina mirovanja, posao dovršenja nuklearke 1998. godine preuzeli su ruski stručnjaci, a njezino pokretanje konačno je i službeno najavljeno nakon gotovo trogodišnjeg odlaganja i probijanja ranije najavljenih rokova dovršetka.

Gorive ćelije za elektranu Bushehr stigle su u Iran još početkom 2008. godine i od tada se čuvaju pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a Rusija garantira da će iskorišteno gorivo biti vraćeno u njezina skladišta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.