Uskok podigao još jednu optužnicu protiv Polančeca: Dao pola milijuna kuna odvjetniku

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. P. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te protiv hrvatskog državljanina P. M. (1956.) radi poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. (28. 6. 2010.), priopćeno je iz Uskoka. Radi se o Damiru Polančecu te odvjetniku Petru Miletiću.

Optužnicom se Polančeca tereti da je, kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i kao ministar gospodarstva, od srpnja do listopada 2008. godine, u Zagrebu i Vukovaru, u cilju da Miletiću pribavi protupravnu imovinsku korist, zlouporabio položaj i ovlasti.

Naime, Polančec je na traženje Miletića dogovorio da će ovaj kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju iako je znao da za izradu takve studije nije postojala nikakva potreba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva niti Vlade RH. Ujedno je dogovoreno kako će izradu navedene studije, bez obzira na njen sadržaj i opseg, platiti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u iznosu od 500.000 kuna.

Potom je Miletić izradio studiju od svega 19 stranica, od kojih se jedna stranica odnosi na naslov, jedna na sadržaj, tri stranice na uvod u kojem se navode općepoznate stvari, jedna na donošenje Zakona o konvalidaciji u RH, tri stranice na primjenu Zakona o konvalidaciji u RH u kojima se citiraju odredbe tog zakona i drugih propisa RH, tri stranice na konvalidaciju mirovina i radnog staža, a četiri stranice na konvalidaciju radnog staža, dvije stranice na zaključak, a jedna stranica na popis literature. Osim navedenog, četiri stranice su u cijelosti prepisane iz stručnog rada drugog autora.

Nakon toga je za navedenu studiju, koja nikad nije korištena, Polančec neosnovano odobrio plaćanje računa u iznosu od 500.000 kuna na teret Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist Miletiću te je za navedeni iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.

U optužnici je predloženo da se od Miletića oduzme nezakonito stečena imovinska korist.

Prva optužnica protiv Polančeca podignuta je početkom svibnja zbog postavljanja reflektora u njegovom rodnom selu Đelekovcu. Tereti ga se da je koristeći autoritet koji mu je davala funkcija potpredsjednika Vlade dogovorio postavljanje reflektora koje je stajalo 230.279,68 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.