Saucha se brani da ima probleme s pisanjem, mogao bi na slobodu već sljedeći tjedan

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

NEKADAŠNJI predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića i saborski zastupnik SDP-a Tomislav Saucha, proveo je prvu noć u pritvoru u Remetincu. Njegova obrana ponudila je jamčevinu od milijun i pol kuna, ali istražni sudac je to odbio i odredio mu mjesec dana pritvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

No, Saucha bi mogao izaći iz pritvora puno ranije, kazala je njegova odvjetnica Aleksandra Horvat.

>> Prije tri godine pitali smo Sauchu o službenim putovanjima, evo kako se tada izvlačio

>> Sauchi je iz kabineta Vlade isplaćeno 117 dnevnica u gotovini


"Moramo sad primiti pisani otpravak riješenja i to bi trebalo biti sljedeći tjedan. I onda ćemo vidjeti, tri dana je rok za žalbu, ali samo je sedam svjedoka", kaže Horvat dodajući da je Sauchi istražni pritvor određen samo u odnosu na utjecaj na svjedoke.

"Čim USKOK ispita tih sedam svjedoka njemu istražni prestaje. Tako se može vrlo lako dogoditi da USKOK ispita svjedoke prije nego li dođe pisani otpravak riješenja. Pa ćemo vidjet sa žalbom, ima li uopće potrebe i kojom će dinamikom USKOK njih ispitivat, ali samo ih je sedam pa to može biti u nekoliko dana gotovo", rekla je Horvat. Kaže da njezinu klijentu nije lako, te da je iznio detaljnu obranu.

"Onda će istraga ići svojim tijekom, a mi ćemo biti vrlo aktivni u istrazi. Imat ćemo i mi neke svoje svjedoke, ali prvo moramo vidjeti spis, razmotrit i dogovorit se s njim u ponedjeljak," dodala je Horvat.

Branio se da boluje od disgrafije

Saucha je jučer u USKOK-u ispitivan puna tri sata, a kako se neslužbeno doznaje, tvrdio je da potpisi nisu njegovi jer boluje od disgrafije, ali i disleksije. Prema Sauchi, USKOK bi istragu trebao usmjeriti na osobe koje su bile direktno zadužene za isplatu dnevnica te sumnja da su one upletene u otkrivene nepravilnosti.

Disgrafija je poremećaj u svladavanju vještine pisanja, a manifestira se neurednim i nečitljivim rukopisom, slovima koja su različite veličine i neravna, nepovezana, okrenuta su na pogrešnu stranu, nedostaju ili se zamjenjuju drugim slovima, dok se disleksija prvenstveno očituje kao problem kod čitanja.

Podsjetimo, USKOK Sauchu tereti da je potpisao 117 putnih naloga za koje nije postojala nikakva popratna dokumentacija o službenom putovanju. Istražitelji su došli do ukupno 132 putna naloga sa Sauchinim potpisom, no njih 117 je sporno. Sumnjiče ga da je na taj način došao do oko 550 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.