Uragan Hilary stiže u Kaliforniju, prva tropska oluja u toj državi u 84 godine

Foto: EPA

Stanovnici jugozapada SAD-a pripremaju se za obilne kiše i potencijalno katastrofalne poplave jer se očekuje da će uragan Hilary pogoditi regiju. Tropska oluja će početi sutra i trajati do sljedećeg tjedna.

Hilary, uragan 4. kategorije, približava se obali meksičkog poluotoka Baja California s vjetrovima od 209 km/h, objavio je Nacionalni centar za uragane. Očekuje se da će jezgra uragana večeras proći blizu poluotoka i zatim oslabjeti u tropsku oluju dok dolazi u SAD i južnu Kaliforniju, piše CNN.

Ovo je prvo upozorenje na tropsku oluju u Kaliforniji u posljednje 84 godine. Kako Hilary napreduje, na jugozapadu se predviđaju obilne padaline do početka sljedećeg tjedna, s najintenzivnijim uvjetima u nedjelju i ponedjeljak.

Oluja bi mogla donijeti količinu kiše u dijelove Kalifornije, Nevade i Arizone koja inače padne u godinu dana.

I prije dolaska oluje najavljeni jaki vjetrovi i kiša

Nacionalni centar za uragane je upozorio da će jaki vjetrovi i kiša početi puno prije nego što Hilary pogodi Kaliforniju. U iščekivanju oluje dužnosnici diljem regije počeli su se pripremati za opasne uvjete na cestama, srušenu elektroenergetsku infrastrukturu i opasne poplave, javlja CNN.

Guverner Nevade Joe Lombardo najavio je jučer da će 100 vojnika Nacionalne garde biti raspoređeno u južnu Nevadu, koja bi mogla biti pogođena značajnim poplavama.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji da je Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama, u slučaju potrebe, unaprijed rasporedila osoblje i zalihe za odgovor u južnoj Kaliforniji ili drugim dijelovima regije.

Spremni su timovi za spašavanje

Ako Hilary stigne u Kaliforniju kao tropska oluja, to će biti prva takva oluja u toj saveznoj državi u gotovo 84 godine, prema podacima Nacionalne uprave za oceane i atmosferu.

Dijelovi južne Kalifornije suočeni su s visokim rizikom od prekomjerne kiše. Ova razina rizika je iznimno rijetka. Od 2010. do 2020. visoki rizici izdavani su u prosjeku manje od 4 posto dana u godini. pokazuje istraživanje Centra za prognozu vremena.

Zbog značajne prijetnje država je pripremila timove za spašavanje iz vode. Ured guvernera Kalifornije Gavina Newsoma jučer je priopćio da je osoblje kalifornijske nacionalne garde spremno i opremljeno za borbu protiv poplava. Ekipe za održavanje autocesta također će biti zaposlene danonoćno kako bi pomogle u sigurnosti na cestama, priopćio je ured guvernera.

Elektroprivreda Southern California Edison, koja opskrbljuje više od 15 milijuna ljudi u regiji, izjavila je u četvrtak da će Hilary utjecati na velik dio područja njihove usluge.Tvrtka je rekla da se priprema odgovoriti na prekide struje, ali je pozvala stanovnike da se opreme svjetiljkama, prijenosnim punjačima baterija itd. 

Pripreme za uragan u San Diegu

Budući da je zajednica beskućnika posebno izložena opasnosti od poplava, dužnosnici u Los Angelesu i San Diegu kažu da rade na terenu i nude privremeno sklonište. Odjel šerifa okruga LA priopćio je da također mapira rizična naselja i daje obavijesti o oluji iz zraka.

San Diego je također proveo posljednjih nekoliko dana čisteći oborinske odvode, raščišćavajući ulice i pripremajući opremu, rekao je jučer gradonačelnik Todd Gloria, piše CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.