Uputili kritiku političarima: "Divlji" štrajk kontrolora leta na aerodromu u Bruxellesu

Foto: 123rf

PROMET međunarodne zračne luke Zaventem u Bruxellesu, pogođen terorističkim napadima 22. ožujka, ponovno je poremećen u srijedu učinkom "divljeg" štrajka dijela belgijskih kontrolora leta.

Štrajk započet u utorak kasno poslije podne nastavljen je u srijedu uz oštre kritike političara i gospodarstvenika. 

"Uspjeli smo osigurati 15 letova na sat, zatim 25 te na kraju 40", rekao je Dominique Dehaene, glasnogovornik Belgocontrola, javnog poduzeća zaduženog za sigurnost zračnog prometa u Belgiji.

Maksimalni kapacitet zračne luke u Bruxellesu je 75 letova na sat.

Tijekom prijepodneva u srijedu 200 letova bilo je otkazano, a uobičajeni promet u toj glavnoj zračnoj luci u Belgiji je 400 letova na dan.

"Divlji" štrajk

Guilde, savez kontrolora leta rekao je je da nije organizirao štrajk, ali priznaje da ne podržava sporazum zaključen između poslodavca i sindikata o umirovljenju kontrolora leta s napunjenih 58 godina umjesto dosadašnjih 55 godina.

Bruxelleska zračna luka bila je 22. ožujka meta dvostrukog samoubilačkog napada džihadista koji su sat vremena poslije izveli napad i na postaji podzemne željeznice i taj su dan ubijene 32 osobe, a ozlijeđeno je 340.

Zračna luka je zbog toga bila zatvorena 12 dana i postupno je počela otvarati promet. U samoj Belgiji i i iz inozemstva pljuštale su u srijedu kritike na račun štrajkaša koji su ponovno ugrozili operativnost zračnog prometa.

"Bruxellska zračna luka drugi je najveći gospodarski motor u zemlji. Nekoliko se osoba igra s budućnošću desetaka tisuća radnika", prosvjedovao je vlasnik zračne luke Marc Descheemaeker govoreći za flamanski radio VRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.