Unuci bivšeg španjolskog diktatora dali državnu vilu na prodaju, sud im je oduzeo

Foto: EPA

SUD na sjeverozapadu Španjolske odlučio je da obitelj bivšeg diktatora Francisca Franca mora vratiti državi ljetnu rezidenciju Pazo de Meirás, piše BBC.

Sud je presudio kako je Franco, koji je Španjolskom vladao od 1939. do 1975. godine, spomenutu nekretninu dobio 1938. godine kao čelnik tadašnje države, a ne kao privatna osoba. 

Francova obitelj već se godinama tuži s državom 

A njegova obitelj već se godinama tuži s državom oko različitih pitanja. Prošle godine su tako izgubili pravnu bitku protiv lijeve vlade koja je odlučila prebaciti ostatke diktatora iz mauzoleja u Dolini palih. 

Vlasti su pokrenule postupak jer je obitelj dala rezidenciju na prodaju

Ovaj posljednji slučaj na sudu je završio kada su Francovi unuci 2018. godine stavili na prodaju spomenutu nekretninu. I to po cijeni od 8 milijuna eura. To je izazvalo ogorčenje javnosti. A vlasti u Galiciji, gdje se nalazi sporna nekretnina, odlučile su 2019. godine pokrenuti pravni postupak protiv prodaje.

Rezidencija je prvo pripadala španjolskom piscu

Ljetna rezidencija Pazo de Meirás izgrađena je u periodu između 1893. i 1907. godine, a prvo je pripadala španjolskom piscu Emiliju Pardu Bazánu. Franco i njegova supruga upisali su se u vlasništvo 1941. godine, a španjolske vlasti pokrenule su postupak tvrdeći da taj upis nije valjan.

No šestero Francovih unuka to su osporavali. Njegov unuk Francis Franco vlasti je optužio da vrše odmazdu nad njegovom obitelji. Osim toga, priložili su i dokumente kojima su dokazivali da su oni platili renovaciju Paza de Meirás.

Sutkinja presudila u korist države

No sutkinja Marta Canales odlučila je kako su dokumenti iz 1941. lažni te da je rezidencija 1938. godine predana vrhovniku vojske i države, a ne Francu osobno.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.