Unesco: I petogodišnjaci trebaju znati što su masturbacija i spolno prenosive bolesti

MINISTARSTVO obrazovanja zaprimilo je Međunarodni naputak za seksualnu edukaciju, kojeg je sastavio Unesco. Naputak će biti proslijeđen stručnim tijelima, koja će odlučiti hoće li ga se i kako implementirati u nastavne programe. Hrvatska naputak nije dužna usvojiti, već je riječ samo o smjernici, odnosno o preporuci.

Spomenuti naputak je je izazvao pravu uzbunu među konzervativnim američkim udrugama jer je "preeksplicitan za malu djecu, promovira abortus kao pravo, preporučuje diskusije o homoseksualizmu, opisuje seksualnu apstinenciju kao samo jedan od mogućih izbora za preveniranje bolesti i neželjenih trudnoća te preporučuje raspravu o masturbaciji s djecom od pet godina", prenosi Jutarnji list. Sporni Unescov Međunarodni naputak o seksualnoj edukaciji je dokument na gotovo 100 stranica, a mladi su podijeljeni u četiri dobne skupine.

Prva skupina, djeca od 5 do 8 godina, prema naputku bi trebali učiti o razlikama između spolnih organa, golotinji i sramu, o masturbaciji, spolno prenosivim bolestima i o tome kako se HIV ne prenosi. Djeca od 9 do 12 godina bi trebala biti educirana o različitim spolnim orijentacijama, o masturbaciji kao prvom iskustvu seksualnog zadovoljstva, o orgazmu, o pozitivnim i negativnim učincima afrodizijaka te o abortusu.

Djeca od 12 do 15 godina trebala bi prema naputku učiti o tome kako ljudi ne biraju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, kako je masturbacija prirodan izraz seksualnosti te kako kontracepcija i kondomi daju ljudima mogućnost da uživaju u seksualnom odnosu bez neželjenih posljedica. Tinejdžeri od 15 godina pa nadalje trebali bi se educirati o poštovanju različitih seksualnih orijentacija, o tome kako seksualna aktivnost može dovesti do zadovoljstva, sterilizaciji kao sigurnoj metodi kontracepcije, zagovaranju prava i pristupa sigurnom abortusu te brizi i podršci ljudima koji žive s HIV-om.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.