UN upozorava: Porast cijene pšenice utjecat će na rast cijena hrane u svijetu

UJEDINJENI narodi upozoravaju da su cijene hrane na svjetskom tržištu porasle do najviše razine u posljednje dvije godine.

UN-ova Organizacija za poljoprivredu i hranu FAO tvrdi da razlog za skok cijena hrane u svijetu dijelom treba tražiti i u odluci ruske vlade da zabrani izvoz pšenice nakon katastrofalnih suša koje su urod te žitarice u Rusiji smanjile za 30-ak posto. Rusija je četvrta zemlja u svijetu po izvozu pšenice na svjetsko tržište, a njezina odluka da ograniči izvoz automatski je potaknula rast cijena pšenice u svijetu.

FAO je objavio da su cijene hrane u svijetu od srpnja do kolovoza porasle u prosjeku pet posto, no unatoč tome nisu dostigle maksimalne razine kakve su imale u 2008. godini kada su bile rekordno visoke, dijelom zbog visokih cijena naftnih derivata. U predviđanjima stručnjaka FAO-a navodi se i da će se proizvodnja žitarica u svijetu smanjiti za nešto manje od dva posto u odnosu na predviđanja iz lipnja ove godine. Proizvodnja pšenice će se pak, prema istom izvoru, smanjiti za oko pet posto u odnosu na prošlu godinu.

U skladu s istim predviđanjima, narednih će se mjeseci smanjiti i proizvodnja riže u svijetu, dijelom zbog katastrofalnih poplava u Pakistanu i Kini. Obje su zemlje značajni proizvođači riže, no jednake najave o smanjenim proizvodnim kvotama stižu i iz Egipta, Indije, Laosa i s Filipina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.