UN: Rusija i SAD su bombardirali civile u Siriji, a Asad koristi kemijsko oružje

Foto: Hina

ZRAČNI udari Rusije i američke koalicije prouzročili su smrtna stradanja civila u Siriji velikih razmjera prošle godine, dok je vlada Bašara al Asada provela zabranjene napade kemijskim oružjem u istočnoj Guti, koja je pod kontrolom pobunjenika, izjavili su u istražitelji UN-a za ratne zločine.

Borci Islamske države (IS) i drugih pobunjeničkih skupina počinili su ratne zločine, uključujući smrtonosne napade na civile a koristili su ih i kao ljudski štit, kazali su istražitelji u svom zadnjem šestomjesečnom izvješću zaključno s 15. siječnjem.

Tijekom tog razdoblja "žrtve sirijskog sukoba silno su propatile jer je nasilje širom zemlje ponovno eskaliralo", priopćilo je UN-ovo istražno povjerenstvo.

"Sirijske vladine snage nastavile su koristiti kemijsko oružje protiv boraca naoružanih skupina u istočnoj Guti", stoji u izvješću.

Rusi ubili 84 ljudi u tržnici u bombardiranju, počinili su ratni zločin?

Među drugim ključnim nalazima izvješća navodi se da su u ruskom zračnom udaru, u kojemu je zrakoplov koristio nenavođeno oružje, u studenome prošle godine ubijene najmanje 84 osobe na tržnici u Atarebu, zapadno od Alepa, u "zoni deeskalacije" koju su proglasili Rusija, Iran i Turska.

Nema dokaza da je tržnica namjerno gađana, ali bi taj napad mogao predstavljati ratni zločin. To je prvi put da se eksplicitno govori o upletenosti Moskve u moguće ratne zločine.

U tri zračna udara američke koalicije na školu nedaleko od Rake u ožujku 2017. ubijeno je 150 ljudi, što je brojka pet puta veća od one koju je objavio Pentagon koji je tada ustvrdio da su ubijeni deseci militanata a ne civila.

UN-ovi istražitelji nisu našli dokaze o prisutnosti boraca IS-a na toj lokaciji i rekli su da je američka koalicija prekršila međunarodno pravo jer nije ispunila svoju dužnost da zaštiti civile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.