Počeli razgovori sa Sjevernom Korejom o američkom vojniku koji je tamo pobjegao

Foto: Profimedia

Započeli su razgovori između Zapovjedništva Ujedinjenih naroda i Sjeverne Koreje o slučaju američkog vojnika Travisa Kinga koji je prešao u Sjevernu Koreju, rekao je dužnosnik multinacionalnog zapovjedništva predvođenog Sjedinjenim Državama. 

Razgovara se sa sjevernokorejskom vojskom putem mehanizma uspostavljenog u okviru primirja u Korejskom ratu, rekao je na brifingu zamjenik zapovjednika Zapovjedništva UN-a, general pukovnik Andrew Harrison.

"Naša primarna briga je osobna Kingova dobrobit", rekao je.

Pobjegao u Sjevernu Koreju tijekom obilaska pograničnog sela

Američki dužnosnici su za AP prošlog tjedna rekli da je King bio na putu za zračnu luku u Južnoj i da je trebao biti prebačen u Fort Bliss u Teksasu, ali je uspio izbjeći svoju pratnju i pridružio se obilasku korejskog pograničnog sela Panmunjom. Nalazio se u pritvoru u Južnoj Koreji zbog napada u Seulu i oštećenje policijskog vozila.

"Vjerujemo da je trenutno u pritvoru u Sjevernoj Koreji i radimo s našim kolegama iz sjevernokorejske vojske na rješavanju ovog incidenta", napisalo je zapovjedništvo UN-a prošlog utorka na Twitteru.

King je ispraćen do zračne luke u Južnoj Koreji, ali je zatim napustio zračnu luku i kasnije se pridružio obilasku zajedničkog sigurnosnog područja u korejskom pograničnom selu Panmunjom. Južnokorejski izvještaji kažu da je pobjegao preko granice prošli ponedjeljak poslijepodne dok je bio u obilasku sa skupinom posjetitelja, uključujući civile.

Ostaje nejasno je li King planirao bijeg u Sjevernu Koreju. Državni mediji Sjeverne Koreje nisu odmah izvijestili o prelasku granice. Tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da SAD radi sa Sjevernom Korejom na "rješavanju ovog incidenta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.