Umjesto u zatvoru, Horvatinčić se liječi u Istri. Tamo gradi i kuće s bazenom

Foto: FaH

TOMO HORVATINČIĆ, najpoznatiji hrvatski pravomoćni osuđenik koji uspješno izbjegava odlazak u zatvor, danas se trebao javiti na stacionarno liječenje u polikliniku Peharec.

"Sudac izvršenja će periodično zatražiti podatke o tome da li se rehabilitacija provodi u navedenoj ustanovi", rečeno nam je na zagrebačkom Županijskom sudu. Poliklinika je u Istri, preciznije u Puli. Pedesetak kilometara dalje, u mjestu Barat, Horvatinčićev Hoto Istra gradi vile s bazenima. Nazvali smo polikliniku jer nas je zanimalo viđaju li Horvatinčića. Vele da o svojim pacijentima ne govore preko telefona.

> Horvatinčić odgađa odlazak u zatvor zbog teške bolesti. U Istri gradi kuće s bazenom

Zanimalo nas je kako se zovu osobe koje su zaključile da Horvatinčić u zatvorskom sustavu ne može dobiti adekvatnu njegu. I na to pitanje odgovorio nam je zagrebački Županijski sud: "Mišljenje o tome da se kod osuđenika radi o znatnom pogoršanju postojeće kronične bolesti koja se ne može liječiti unutar zatvorskog sustava je dao kirurg Zatvorske bolnice Luigj Daka, dr. med. spec. kirurgije, čije mišljenje je suglasno navodima Odjela zdravstvene zaštite zatvorenika Zatvorske bolnice u Zagrebu, potpisanom od strane voditeljice Odjela dr. sc. Maše Bulajić dr. med.", poručuju sa suda.

Deset godina od nesreće on je i dalje na slobodi

Kao što je napisano nekoliko milijuna puta, Horvatinčić je u kolovozu 2011. godine upravljajući svojom jahtom u primoštenskom akvatoriju izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginuo bračni par Salpietro iz Italije. Sudilo mu se tri puta. Prvi put je osuđen na uvjetnu robiju, a drugi put je oslobođen jer je vijeće pod vodstvom sutkinje Maje Šupe povjerovalo da je u času nesreće imao sinkopu. Tek su mu iz trećeg pokušaja odmjerene četiri godine i deset mjeseci zatvora. Presuda je postala pravomoćna još 2019. godine - pisalo se "u prosincu", no na zagrebačkom Županijskom sudu rezolutno vele "u rujnu" - i od tada Horvatinčić odgađa odlazak na odsluženje kazne. Malo zbog pandemije, više zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Dobio je četiri odgode. Dok su mu sudovi odobravali zahtjeve za odgodom, viđalo ga se po kafićima.

> Horvatinčić godinu dana od pravomoćne presude još nije u zatvoru, a ni na liječenju

Horvatinčiću je potrebna fizikalna njega, a mi smo Ministarstvo pravosuđa i uprave pitali kako zatvorska bolnica stoji s fizijatrijskom službom. "Zatvorska bolnica u Zagrebu nema ustrojenu medicinsku djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije niti ima uposlenog liječnika specijalistu fizikalne i medicinske rehabilitacije. Međutim ističemo kako poslove fizikalne terapije zatvorenika obavlja fizioterapeut, sukladno preporučenoj terapiji od strane liječnika. Sukladno članku 61. st. 2. t. 1. i 3.  Zakona o izvršavanju kazne zatvora (NN 14/21), zbog zatražene odgode upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, Centar za izvršavanje kazne zatvora Županijskog suda u Zagrebu, je od Zatvorske bolnice u Zagrebu zatražio očitovanje o mogućnosti liječenja u zatvorskom sustavu, koja je isto izradila temeljem uvida u dostavljenu medicinsku dokumentaciju. Mišljenje su potpisali nadležni liječnik – kirurg u čiju specijalnost pripada navedena zdravstvena problematika i voditeljica Odjela zdravstvene zaštite zatvorenika. Navedeno mišljenje nije obvezujuće, a odluku o odgodi sukladno Zakonu o izvršenju kazne zatvora, može donijeti isključivo nadležni sud", odgovorilo je Ministarstvo pravosuđa.

O liječnicima ovisi kada će u zatvor

Ministarstvo je istaknulo i "da se Zatvorska bolnica u Zagrebu brine o svim zatvorenicima čiju je zdravstvenu zaštitu moguće osigurati i organizirati u uvjetima zatvorskog sustava, a kada takvu zaštitu nije moguće ostvariti unutar zatvorskog sustava, zatvorenicima se zdravstvena zaštita pruža u drugim zdravstvenim institucija".

Uglavnom, o liječnicima ovisi kada će i hoće li Horvatinčić služiti ono na što je osuđen. Bi li netko manje utjecajan, ali s istom dijagnozom i u težem stanju jednako uspješno izbjegavao zatvor, možemo samo pretpostavljati.

Pretpostavljajte i vi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.