Ukrajinu nenajavljeno posjetili šefovi diplomacije Njemačke i Nizozemske

Foto: Wopke Hoekstra

ŠEFICA njemačke diplomacije Annalena Baerbock i njen kolega iz Nizozemske Wopke Hoekstra danas su Ukrajini, gdje su posjetili Buču i Irpin, mjesta masovnih zločina nad civilima.

Annalena Baerbock posjetila je Buču, grad u blizini Kijeva gdje su otkrivene stotine ubijenih civila nakon što su Rusi okupirali grad u ožujku, a kasnije se povukli. Ministrica je razgovarala sa stanovnicima, piše agencija France Presse. 

Ministrica bi trebala formalno ponovno otvoriti i veleposlanstvo Njemačke u Kijevu, koje je zatvoreno od veljače. Osoblje je radilo iz zapadne Ukrajine i Berlina.

U Kijev se vratila i hrvatska veleposlanica Anica Djamić

I neke druge zemlje ponovno su otvorile veleposlanstva u ukrajinskom glavnom gradu. U Kijev se vratila i hrvatska veleposlanica Anica Djamić, a veleposlanstvo bi trebalo početi normalno raditi. Ponovno su otvorena i veleposlanstva SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Britanije i Austrije, nakon što su se ruske snage povukle iz grada i okolice.

Do posjeta njemačke šefice diplomacije došlo je u vrijeme rasprave kada će i hoće li njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier putovati u Ukrajinu u znak potpore toj zemlji u njezinoj obrani od ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je kancelara da posjeti Ukrajinu 9. svibnja, kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Iako je Zelenskij tada rekao da će posjet Scholza poslati vrlo snažnu političku poruku, kancelar nije u ponedjeljak došao u Ukrajinu.

Nizozemski ministar tvitao fotografije s ulica Irpina

Između Ukrajine i Njemačke došlo je do tenzija otkad je Steinmeieru u travnju rečeno da ne dolazi u posjet zbog njegovih veza s Rusijom i općenite kritike ukrajinskog vodstva na račun Berlina zbog sporosti u slanju vojne pomoći.

Nizozemski ministar tvitao je fotografije s ulica Irpina, drugog grada blizu Kijeva gdje Ukrajina također optužuje Ruse za masakr civila, te je napisao da će se sastati s članovima ukrajinske vlade i svojom njemačkom kolegicom.

Hoekstra je rekao da ono što je vidio u Irpinu "ne smije proći nekažnjeno".

Ministar je prenio Ukrajini potporu svoje zemlje u istragama i suđenjima za ratne zločine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.