Ukrajinski vojnici iz Bahmuta: "Puno je gore nego što se priča. Rusi napreduju"

Foto: EPA

UKRAJINSKI vojnici u Bahmutu su za CNN opisali kakva je situacija na terenu dok ruske snage nastavljaju vršiti pritisak kako bi zauzele grad u istočnoj Ukrajini. "Situacija u Bahmutu je sada vrlo teška. Puno je gore nego što je službeno objavljeno", kazao je vojnik koji je želio ostati anoniman. 

"Trebali bismo službenim izvješćima dodati još 100% poteškoća. U svim pravcima. Posebno u sjevernom smjeru, gdje su Orci (Rusi) napravili najveći napredak", dodao je. Opovrgnuo je ruske tvrdnje da su ukrajinske snage u gradu bile odsječene, odnosno da ih se nije moglo opskrbljivati. 

"Grad će se braniti do kraja"

"(Naselje) Kromove je ključ za obranu grada. Kad bude zauzet, ostat će samo jedna cesta Bahmut - Kostjantinivka za opskrbu grada. Već je pod kontrolom neprijateljske vatre, a ako ga neprijatelj zauzme, opskrba će biti nemoguća", objasnio je vojnik. 

Unatoč svim izazovima, najavio je da će ukrajinske snage braniti grad što je duže moguće. "Grad će se braniti do kraja, bez obzira na sve. Svi razumijemo da se držimo i umiremo kako bismo kupili vrijeme za protuofenzivu u proljeće. Ne možemo predati svaki grad bez borbe", istaknuo je. 

Vojnik kojeg zovu Kijevan (izvedenica iz naziva ukrajinske prijestolnice) je ispričao kako je nekada bio stacioniran u Bahmutu, ali sad informacije dobiva od suboraca koji su još uvijek u gradu. "Situacija oko obrane Bahmuta je prilično teška", rekao je. Treći vojnik koji je govorio opisao je bitke u Bahmutu kao "paklene", ali je dodao da se ukrajinski vojnici "drže". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.