Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju zbog ubojstva Voronenkova

Foto: Hina

UKRAJINA je optužila Rusiju za ubojstvo bivšeg ruskog zastupnika u središtu Kijeva, a Moskva je odbacila optužbe nazvavši ih "apsurdnima".

Nekadašnji ruski zastupnik Denis Voronenkov, izbjegao u Ukrajinu, ubio je napadač naoružan pištoljem u središtu Kijeva, objavila je kijevska policija.

Čin terorizma?

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je kako se radi o "činu ruskog državnog terorizma".

Voronenkov je svjedočio pred ukrajinskim sudom protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog s vlasti proeuropskom pobunom na Majdanu u veljači 2014. godine.

Oko 11,30 sati po lokalnom vremenu "došlo je do pucnjave ispred hotela Premier Palace, jedna je osoba ubijena, dvije ranjene i hospitalizirane", izjavio je Andrej Griščenko, šef policije Kijeva za ukrajinsku televiziju.

U listopadu 2016. godine Voronenkov je pobjegao u Ukrajinu sa suprugom Marijom Maksakovom a u prosincu je dobio ukrajinsko državljanstvo nakon što je svjedočio protiv Viktora Janukoviča.

Voronenkova je tražio ruski istražni odbor, optužujući ga za "prijevaru" zbog djela počinjena 2000-ih.

Kremlj odbacuje optužbe

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da ovo ubojstvo pokazuje znakove umiješanosti ruskih državnih agenata te da nije slučajnost da se to dogodilo danas kada je došlo do eksplozije i požara u skladištu oružja na istoku Ukrajine, koji se istražuje kao čin sabotaže.


Kremlj je odmah odbacio te optužbe  nazvavši ih "apsurdnim".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je riječ o tome da Ukrajina nije bila u stanju pružiti odgovarajuću zaštitu bivšem zastupniku te je izrazio nadu da će Ukrajinci uspjeti riješiti taj zločin.

U međuvremenu je ubojica Voronenkova umro u bolnici gdje je prebačen nakon što ga je ranio Voronenkov zaštitar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.