UKIDANJE "HRVATSKE UŽIVO" Sad je posve jasno zašto je HDZ ukinuo nadzor HRT-a

Foto: Index, FaH, HRT

UKIDANJE emisije "Hrvatska uživo", kao i donošenje Pravilnika kojim se novinarima zabranjuje izražavanje stavova na društvenim mrežama, direktan su rezultat odluke HDZ-a o smjeni Nadzornog odbora HRT-a u srpnju ove godine. Upravo zbog toga, vrh Prisavlja danas radi sve ono što se politička vlast nikad ne bi usudila. No, krenimo redom.

Priča oko smjene Nadzornog odbora HRT-a odigravala se uoči ljetnog raspuštanja Sabora. Nakon što je Nadzorni odbor HRT-a obavijestio zastupnike o potencijalnom kriminalu na HRT-u tijekom prošle godine te je poslana dokumentacija DORH-u, HDZ je odlučio zataškati tu aferu hitnom smjenom Nadzornog odbora.

>> SLUŽBENO OBJAŠNJENJE HTV-a Ukinuli smo "Hrvatsku uživo" jer je prepolitična

>> HTV ukida emisiju "Hrvatska uživo"

>> Deset razloga zašto je smjena NO-a HRT-a loša i katastrofalna za demokraciju u Hrvatskoj

Jasen Mesić, predsjednik saborskog Odbora za medije, uvjeravao je novinare kako na HRT-u nakon smjene Nadzornog odbora neće biti kaos i da se neće ništa značajno dogoditi. Ovih dana postaje jasno da je bila riječ o još jednoj HDZ-ovoj obmani.

Par sati nakon smjene - veće plaće

Svega par sati nakon smjene Nadzornog odbora, glavni ravnatelj HRT-a Krešimir Bačić poručio je članovima NO-a koji su razriješeni da prihvate novu sistematizaciju rada, odnosno odluku o plaćama za ravnatelje, rukovoditelje, urednike i ostale zaposlenike. Nadzorni odbor bio je protiv povećanja plaća. No, Nadzornog odbora nema, a rok za očitovanje bio je 30 dana.

No, na tome se nije stalo.

Vrh HRT-a se, dok još nema novog Nadzornog odbora, bavio i donošenjem pravilnika o društvenim mrežama. Prema tom pravilniku novinari koji rade u toj kući ne smiju na društvenim mrežama isticati bilo kakvu pripadnost ili sklonost, bila ona politička, svjetonazorska, vjerska ili gospodarska.

Ako treba, HRT ide i protiv Ustava RH

Novinari, kao ni budući članovi Nadzornog odbora te članovi Programskog vijeća ne smiju komentirati uređivačku politiku HRT-a ni povesti raspravu. Sve je to u suprotnosti s Ustavom koji govori o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijesti, no na HRT-u trenutno mogu raditi što žele.

Statutom HRT-a propisano je da se svi Pravilnici prije stupanja na snagu moraju dostaviti Nadzornom odboru na znanje, a Nadzornog odbora, napisali smo to više puta - nema. Štoviše, valja naglasiti da je bivši saziv NO HRT-a poništio donošenje Etičkog kodeksa i stavio ga izvan snage. No, to je bilo nekad, dok su još radili svoj posao.

Vrhunac se dogodio jučer. Pod izgovorom da je "previše politike u popodnevnim satima" HTV je potvrdio da se ukida emisija "Hrvatska uživo" nakon punih 13 godina emitiranja. HTV će danas predstaviti jesensku programsku shemu koja bi trebala početi 18. rujna.

Jesenska shema bez nadzora i Programskog vijeća

Programska shema sastavni je dio godišnjeg programa rada HRT-a, kojeg prema Statutu donosi NO HRT-a pa, već pogađate, HRT može raditi što želi jer - Nadzornog odbora nema. Ni Programsko vijeće nije raspravljalo niti dalo mišljenje na programsku shemu, što je još jedan propust HRT-a na koji ga trenutno nitko u Hrvatskoj ne može službeno upozoriti.

Riječ je i o nevjerojatnom apsurdu jer se većina prijavljenih nepravilnosti, koje je prijavio Nadzorni odbor, odnosila na nabavku vanjskih produkcija za jesensku shemu prošle godine. No, čini se da se vrh HRT-a odlučio na to ne obazirati.

A zašto i bi?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.