Uhićeni Petric na radni dan vodio 150 uhljeba na izlet. Jeli su i pili na naš račun

Foto: Index

U AKCIJI Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je danas zbog afere Softver uhitila nekoliko osoba, među kojima su bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric.

Današnje uhićenje podsjetilo nas je na Indexovo otkriće od prije pet godina da je šef SAFU-a Petric poveo sve zaposlenike tijekom radnog dana na izlet u svoj rodni kraj, Pitomaču kraj Virovitice.

Na imanju su jeli, pili, jahali konje, vozili se kočijom, odmarali u ležaljkama

Tri puna autobusa djelatnika SAFU-a otišla su 1. srpnja 2016. na izlet u 125 kilometara udaljenu Pitomaču. Izlet je, kako smo doznali, koštao 20.000 kuna.

Radni dan državni su službenici, umjesto u zagrebačkim uredima radeći posao za koji su plaćeni novcem poreznih obveznika, proveli ispijajući vino i masteći brk janjetinom na imanju Zlatni klas, a ravnatelj Petric tad nam se opravdavao da je taj izlet financiran novcem EU (čiji proračun također pune i hrvatski porezni obveznici).

Na imanju su jeli, pili, jahali konje, vozili se kočijom, odmarali u ležaljkama, a sve je snimio Indexov reporter, kojeg je ondje odmah primijetio ravnatelj SAFU-u Tomislav Petric.

"Ti si jedini kojeg ovdje ne poznajem", ustanovio je Petric, nakon čega je našem novinaru objasnio zašto radni dan provode na izletu.

"Izlet je plaćen novcem iz EU"

"Priključili su nam se i djelatnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, morali su se upoznati s našim djelatnicima iz Agencije budući da godinama rade i svakodnevno kontaktiraju. A naši djelatnici inače rade i vikendima tako da su zaslužili da se malo odmore. Mi radimo na milijunskim projektima, čak je novcem EU plaćen ovaj naš boravak na imanju", rekao je Petric, pokušavajući opravdati činjenicu da su radni dan proveli zabavljajući se u prirodi. A mi se pitamo kojim su to projektom aplicirali za sredstva iz EU fondova koja bi platila njihovo zabavljanje na imanju.

Djelatnike SAFU-a, kao i par djelatnika Ministarstva, došao je obići i tadašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, koji je također iz tog kraja, točnije Virovitice, i koji se, kako nam je tad rekao, nalazio u blizini.

"Bio sam na službenom otvaranju kompleksa koji se nalazi 40-ak kilometara dalje i potom sam došao ovdje vidjeti kolege", kazao je Tolušić.

U SAFU-u ostala samo djelatnica na centrali

A izlet koji je organizirao ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric počeo je tog jutra u 8, kad su se na parkiralištu iza Hitne u Heinzelovoj sastali djelatnici SAFU-a, poneki noseći majice s logom agencije, te se potom ukrcali u autobuse koji su ih odvezli put Pitomače, a sve je pak snimila Indexova reporterka.

Index je potom kontaktirao SAFU, međutim jedini tko je tog dana radio u ovoj državnoj agenciji očito je bila djelatnica na centrali.

""Dobar dan, jesam dobila SAFU?", "Jeste, izvolite."

"Molim Vas Ured za financije."

"Evo kolegica je trenutno službeno odsutna, pa ako joj možete poslati mail."

"Ništa, onda me spojite s Uredom za twinning."

"Oni su nažalost također službeno odsutni, evo ja predlažem da pošaljete mail."

"A dobro, dajte me spojite s Uredom ravnatelja."

"Samo malo. Ravnatelj je također službeno odsutan", eto, tako je tekao razgovor koji je samo dokazao ono što smo već znali, da je cijela agencija na radni dan bila "službeno odsutna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.