Uhićen jedan od najviših dužnosnika FBI-a ikad, otkriveno da radi za ruskog oligarha

Foto: Potomac officers club/EPA

BIVŠI visoki dužnosnik FBI-a u New Yorku uhićen je zbog veza s ruskim oligarhom, potvrdila je danas policija za američke medije. Charles McGonigal (54), koji je bio šef protuobavještajne jedinice FBI-a u New Yorku, uhićen je zbog svojih veza s Olegom Deripaskom, ruskim milijarderom, aluminijskim tajkunom i poznatim Putinovim saveznikom protiv kojeg su Sjedinjene Države uvele sankcije, a prošle godine je kazneno optužen za kršenje tih sankcija.

McGonigal se povukao iz FBI-a 2018. Uhićen je u subotu poslijepodne nakon što je stigao u zračnu luku JFK nakon putovanja u Šri Lanku. Optužen je zajedno sa sudskim tumačem Sergejem Šestakovim, koji je također radio s Deripaskom.

Pokrenuo istragu protiv konkurentnog oligarha

McGonigal je optužen za kršenje američkih sankcija tako što je pokušavao ukloniti Deripasku s popisa sankcija te je primao mito za informacije o istrazi protiv konkurentnog oligarha. McGonigal je jedan od najviših bivših dužnosnika FBI-a ikada optuženih za zločin.

McGonigal i Šestakov, koji su za FBI istraživali oligarhe, navodno su 2021. pristali istražiti rivalskog ruskog oligarha, za što ih je platio Deripaska, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. McGonigal i Šestakov optuženi su da su primali uplate preko lažnih tvrtki i krivotvorili potpise kako bi sakrili porijeklo novca.

Prijeti im 80 godina zatvora

Obojica su okrivljeni za pranje novca uz optužbe za kršenje sankcija. Svaka od četiri točke optužnice nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

"FBI je predan provedbi gospodarskih sankcija osmišljenih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno protiv neprijateljskih aktivnosti strane vlade i njezinih aktera", rekao je pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll. "Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše zloćudni globalni utjecaj u ime Kremlja i povezani su s podmićivanjem, iznudama i nasiljem."

Nakon što je napustio FBI, McGonigal je radio za Deripasku preko odvjetničke tvrtke koja je zastupala ruskog naftnog tajkuna. Zaradio je najmanje 25.000 dolara radeći kao "istražitelj" za odvjetničko društvo u njegovom slučaju, stoji optužnici.

"Radim za bogatog Rusa"

McGonigal je zatim radio izravno za Deripasku, primivši početnu isplatu od 51.000 dolara, a zatim isplate od 41.790 dolara svaki mjesec tijekom tri mjeseca od kolovoza 2021. do studenog 2021. Prijateljima je rekao da radi za "bogatog Rusa", prema optužnici, i naglasio da je njegov rad legalan. U razgovorima o Deripaski McGonigal i Shestakov često bi ga nazivali "velikim tipom" i "znate već kim".

Optužnica u devet točaka navodi i da je između kolovoza 2017. i rujna 2018., prije odlaska u mirovinu iz terenskog ureda FBI-a u New Yorku, McGonigal uspio sakriti svoju vezu s ovim neidentificiranim bivšim stranim obavještajcem, a zatim osobno putovao u inozemstvo i sastajao se sa stranim državljanima. Osoba je opisana kao albanski državljanin koji je bio zaposlen u kineskom energetskom konglomeratu.

Ta je osoba kasnije "služila kao FBI-jev izvor u kriminalističkoj istrazi koja je uključivala inozemno političko lobiranje" koje je McGonigal nadzirao.

Deripaska je bio među dvadesetak Rusa koje je 2018. Ministarstvo financija sankcioniralo zbog "stalne i sve zlonamjernije aktivnosti ruske vlade u svijetu", prema dužnosnicima Ministarstva financija. FBI je pretražio njegove domove u New Yorku i Washingtonu 2021. Prema Forbesovoj listi milijardera, 55-godišnji Deripaska vrijedi 1.7 milijardi dolara, iako je 2018. vrijedio gotovo 7 milijardi dolara - iste godine kada je SAD uveo sankcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.