Ugovor iz sefa muža tužiteljice otkrio tajne vlasnike firme koja je radila s Lutrijom

Goran Puklin dolazi na ispitivanje u DORH Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U POSLJEDNJOJ akciji policije i USKOK-a otkriveno je kako su se namještali poslovi u Hrvatskoj lutriji. Istražitelji sumnjaju na to da je tvrtka Fleksbit dobila 8.3 milijuna kuna vrijedne poslove nakon što je direktor Sektora za logistiku u Hrvatskoj lutriji Željko Fadljević upravo za nju skrojio javne natječaje.

Radilo se o IT uslugama, a kako bi baš Fleksbit dobio te unosne poslove, u natječaj su dodani uvjeti za koje se unaprijed znalo da ih upravo ta firma zadovoljava.

U sefu pronađen Ugovor o tajnom društvu

Fadljević je, prema sumnjama USKOK-a, to radio jer je bio tajni član Fleksbita. Tomislav Gligora, koji je također uhićen, bio je direktor te tvrtke kojoj su prihodi eksplodirali tijekom 2019., upravo kada je povećana suradnja s Hrvatskom lutrijom.

Da su postojali tajni članovi Fleksbita, istražitelji su utvrdili na osnovu ugovora koji je pronađen u sefu poduzetnika Gorana Puklina, supruga bivše zamjenice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirele Alerić Puklin, javlja Telegram.

Njegov dom pretražen je još u listopadu prošle godine, nakon što je USKOK protiv njega pokrenuo postupak zbog sumnje da je čuvao dio novca koji je Dragan Kovačević za svog mandata izvukao iz Janafa. Doduše, i Puklin i Kovačević to odlučno negiraju.

Puklin naveden kao "Tajni član"

Sada Telegram doznaje da istražitelji Ugovor o tajnom društvu imaju među dokazima, zajedno s porukama iz WhatsApp grupe koju su koristili Fadljević, Gligora i Puklin.

Riječ je o ugovoru zaključenom između Gligore i Puklina 18. travnja 2018. godine. Gligora je u ugovoru naveden kao Poduzetnik, dok se Puklina titulira kao Tajnog člana.

Telegram neslužbeno doznaje da je u uvodnom dijelu ugovora navedeno da je Gligora u Fleksbit uložio kapital od 150 tisuća kuna te da na osnovu toga drži šest poslovnih udjela. Jedan udio je na nominalni iznos od 8000 kuna, dva pokrivaju iznos od po 9500 kuna, dok su još tri udjela vrijedna 41.000 kuna.

Tajni članovi sudjelovali u dobitku i gubitku

Prema Članku 1. Ugovora, Gligora i Puklin usuglasili su se da njihovo zajedničko djelovanje tvori tajno društvo te da Puklin kao tajni član preuzima tri poslovna udjela - jedan od 8000 kuna te dva od po 41.000 kuna. To je, navodi se dalje u Ugovoru, predstavljalo 60 posto udjela u vlasničkoj strukturi Fleksbita. Dalje je razrađeno da će te udjele za njega držati Gligora.

Članak 2. Ugovora naveo je i svrhu osnivanja Tajnog društva. Ono je, precizirano je, osnovano kako bi tajni članovi sudjelovali u dobitku i gubitku, ali i cijeni koja bi se ostvarila eventualnom prodajom firme.

Raspodjela dobiti bila je navedena u Članku 6. Ugovora, a Poduzetnik i Tajni član trebali su je dijeliti ovisno o visini udjela. Drugim riječima to bi značilo da je Puklin imao pravo na 60 posto dobiti Fleksbita, dok bi Gligora mogao zadržati 40 posto. Jednaki omjeri vrijedili su i za udio u gubicima.

Nađene i poruke koje je pisao direktor Lutrije

Da je i Fadljević bio dio ovog poslovnog dogovora, istražitelji zaključuju na osnovu komunikacije u WhatsApp grupi u kojoj je bio s Puklinom i Gligorom. Tako su pronađene poruke kojima su dogovarali prodor na IT tržište, i to upravo kroz tvrtke i agencije u državnom vlasništvu te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

"Samo Fleksbit, ništa drugo više nema", napisao je Puklin 1. travnja 2018. u toj WhatsApp grupi, na što je Gligora odgovorio "Samo jako", a Fadljević dodao "Sjajno, sjajno".

U istoj grupi pronađena je i fotografija vizitke koju je Gligora napravio za Puklina. Na njoj je stajao natpis "Fleksbit d.o.o." te uz to ime i funkcija "Goran Puklin - savjetnik uprave".

Gligora je uz fotografiju napisao: "Imamo novog savjetnika uprave, molim vas mišljenje." Fadljević mu odgovara: "Što reći nego neka sve svoje znanje i umijeće stavi na raspolaganje upravi."

Namješten natječaj i za održavanje platforme za sportsko klađenje?

Tijekom 2019. raspisan je ponovno jedan natječaj za održavanje platforme za sportsko klađenje. Telegram doznaje da se sumnja na to da je Fadljević i tada, u dogovoru sa svojim poslovnim partnerima Puklinom i Gligorom, odredio uvjete koje može zadovoljiti jedino Fleksbit.

Ugovor je bio vrijedan 1.8 milijuna kuna i Fleksbit ga je dobio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.