Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) okupio je danas u Makarskoj nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske, koji poručuju da su zadnji u lancu formiranja cijena, pa razloge za poskupljenja treba tražiti drugdje.
"Cijelu godinu u javnosti smo obilježeni kao oni koji neopravdano podižu cijene, ali ugostitelji i turistički djelatnici zadnji su u lancu formiranja cijena. U prilog tome govore podaci prema kojima su, u snažnom rastu hrvatskog obrtništva s gotovo 12 tisuća otvorenih novih obrta, samo 82 ugostiteljska", rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil.
Dodao je da ugostiteljstvo nije ekstra profitabilan posao te da je u današnjim okolnostima vrlo riskantno. Ustvrdio je kako sve analize pokazuju da marža ugostiteljima pada zbog čega ne mogu ulagati u rast.
Vjeruje kako 2026. godine neće biti poskupljenja. Kratohvil je poručio da se svi zalažu za održivi turizam u Hrvatskoj, no da bi to ostvarili, poslovanje svima mora biti održivo. Ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende izjavio je kako je omjer cijene i kvalitete ključan, a ne isključivo cijena.
Bude li se o tome vodilo računa, nećemo imati problema jer su gosti spremni platiti kvalitetu neovisno o tome koliko košta, rekao je. Govoreći o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan istaknuo je kako ugostitelji žele da im taj zakon donese rasterećenje, bez novih ograničenja.
Zatražio je da pravilnici o minimalnim tehničkim uvjetima budu transparentniji i jednostavniji. Dodao je da je preduvjet poslovanja i cjelogodišnja povezanost, posebno kroz aviolinije. "Naša najveća želja je da imamo dugoročnu poreznu politiku.
Apeliram na Državni inspektorat za stroži nadzor nelojalne konkurencije. To su udruge i domaćinstva koje rade u sivoj i crnoj zoni, pa pozivam Državni inspektorat da nas zaštiti", poručio je Hrvoje Margan.
Neke od tema Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a su konkurentnost hrvatskog turističkog sektora s naglaskom na ugostiteljstvo i cijene, a razgovarat će i o zakonodavstvu, s naglaskom na novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, svakodnevno poslovanje i inspekcijske kontrole.