UDRUGA Glas poduzetnika održala je jučer videokonferenciju povodom zatvaranja restorana na kojoj su sudjelovali Gordana Fabijanić, vlasnica konobe Didova kuća, chef Mate Janković, Boris Šuljić, vlasnik restorana Boškinac i Vedran Jakominić, ugostitelj iz Rijeke i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. Konferenciju na kojoj se pričalo o nelogičnostima unutar sustava te između Državnog inspektorata i preporuka Ministarstva turizma te što ugostitelji mogu očekivati u narednom periodu moderirao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.
Inače, danas u 11 sati na snagu stupaju mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati ako žele raditi, kako je sinoć najavio glavni državni inspektor Andrija Mikulić. Važno je napomenuti da mjere stupaju na snagu danas, nakon što je zbog nejasnih uputa zatvoreno 30-ak objekata diljem zemlje, a najviše u Zagrebu i Rijeci. Radi se o mjerama koje su donijeli epidemiolozi koji savjetuju kako bi se trebalo raditi. "Kada se ispune mjere, tog trena počinje teći rok da oni u najkraćim mogućim rokovima mogu početi s pripremom i dostavom hrane", kazao je Mikulić koji je na jučerašnjoj presici u 14 sati najavio sastanak vezan uz rad ugostiteljskih objekata.
Jakominić: Ugostitelji su sada preplašeni
“Glas poduzetnika je pokušao otvoriti dijalog. Sad smo u razdoblju kada ćemo polako krenuti u normalu. I želimo da uvjeti koji budu propisani budu izvedivi”, rekao je Jakominić te dodao kako su ugostitelji sada preplašeni pošto je jasno da su se objekti zatvarali suprotno uputi Ministarstva turizma. Podsjetimo, više od 20 restorana zatvoreno je zbog izdavanja hrane ispred restorana, odnosno jer nisu zadovoljavali minimalne tehničke uvjete. A ugostitelji napominju kako ne postoje upute o tome koji bi bili minimalni tehnički uvjeti za ove novonastale procedure.
Janković: Problem je nejasnoća zakona. Svatko ga može interpretirati kako želi
“Problem je nejasnoća zakona. Svatko ga može interpretirati kako želi. Vrlo je labilno slovo zakona. To je najveći problem”, rekao je Janković te dodao kako je u rukama inspektora velika moć.
“Mogu naći grešku kakvu god žele i napraviti što žele. Moć je kompletno u njihovim rukama. Trebamo imati egzaktne zakone sa stabilnim ljudima koji bi prvo trebali izdati opomenu”, objasnio je Janković. Dodao je i kako su ugostitelji do sada uvijek bili pognutih glava, a ne kritični te da su se do osnivanja ove udruge samo bavili svojim poslom. No to se sada promijenilo.
Fabijanić: Ne da mi nisu pravila jasna, nego sam sigurna da nikome trenutno nisu jasna pravila
Fabijanić pak planira otvoriti svoju konobu što prije, a na pitanje jesu li joj jasni uvjeti i pravila odgovorila je: “Ne da mi nisu pravila jasna, nego sam sigurna da nikome trenutno nisu jasna pravila, ni frizeru, ni obućaru ni nikome. Imamo stravičan problem neshvaćanja pravila. Mi smo na strašnoj vjetrometini birokracije i inspektorata”, rekla je Fabijanić te dodala kako od ustanova nemaju nikakve podrške, već samo propitivanje o raznim pravilima za koja nisu nikad čuli.
“Ne ide to tako više. Ako mi netko kaže da trebam staviti pleksiglas, stavit ću ga. A ne da Ministarstvo turizma tvrdi jedno, a inspektorat drugo”, rekla je o prijedlogu da se između stolova stavljaju zaštite u obliku pleksiglasa.
Fabijanić: Jedan konobar će imati jedan stol
“Moram imati više ljudi, a manje stolova. To sam sebi ja pripisala. Jer želim zaštititi moje ljude i gosta. Jedan konobar će imati jedan stol. To sam ja odredila da će tako biti ako uopće otvorim”, rekla je Fabijanić.
Jakominić je dodao kako mali i srednji poduzetnici čine 70 posto ekonomije te da moraju postati partneri s institucijama.
“Mi moramo kompletno mijenjati sustav. Mi u ugostiteljstvu imamo specifične probleme. Ako postoji više odredbi, treba se gledati ona odredba koja je najpogodnija za poduzetnika. Tako se radi vani”, rekao je Jakominić.
Šuljić je pak rekao kako nije preveliki optimist niti misli da oni mogu nešto posebno napraviti.
Ako se restorani i kafići otvore, nitko ne zna kako će se rješavati problem odlaska u zahod
“Mi sad živimo u uvjetima monofokusiranosti na ovu izvanrednu situaciju. U onom trenutku kad se taj fokus raspline i postanemo polifokusirani, mislim da će se sve vratiti u staru kolotečinu. To govorim na temelju 35 godišnjeg iskustva”, rekao je Šuljić.
Trenutno je jako puno problema, ugostitelji ne znaju kada ćemo moći početi s radom i pod kojim uvjetima. Jedan od njih je i ulazak u WC-e u ugostiteljskim objektima.
“Kroz vrata uđeš i izađeš, a u međuvremenu se moraš istuširati cijeli. Ne znam kako će to funkcionirati”, ironično je rekla Fabijanić.
Što se pak tiče pleksiglasa, Janković je rekao kako u tom slučaju ne postoji šansa da se u ugostiteljskim objektima stvori ugodna emocija.
Janković: Razdvajanje stolova neće se moći ostvariti atmosfera
“Razdvajanje stolova neće se moći ostvariti atmosfera. Ljudi odlaze u lokale da se osjećaju ugodno i da im se stvori atmosfera. Ova pravila neće to omogućiti. Ugostiteljstvo je posao pružanja emocija. Ako se ukine odlazak od stola do stola i kretanje, ljudi mogu ostati i kod kuće i čekati dostavu. Onog trenutka kad nestane ležerne atmosfere, ruši se cijeli sustav našeg posla”, upozorio je Janković.
Šuljić: Najvjerojatnije cijelo Zrće se neće otvoriti. A od toga živi većina Novalje
Šuljić je dodao kako će ugostitelji biti među onima koji su najviše zakinuti. Dodao je i da će klupska scena biti na nuli.
“Najvjerojatnije cijelo Zrće se neće otvoriti. A od toga živi većina Novalje iz koje se javljam”, rekao je te dodao da će restorani biti pred izazovima da naprave ekonomski optimum.
Šuljić: I država mora donijeti nešto što nije sto posto sigurno
“Tražimo hitno od politike, ne od struke i medicine da se napravi hodogram. Treba imati kulturu rizika. Mi smo svjesni da ćemo poduzeti neke rizike. Ali i država mora donijeti nešto što nije sto posto sigurno. Moraju donijeti hodogram koliko god on bio nepouzdan. Moraju reći 1.6. otvorit će se restorani pod tim i tim uvjetima. Nekakav hodogram se mora donijeti da se barem isplate plaće radnicima. Mi imamo sada samo jedan cilj - radimo za dobavljače i plaće radnika. Nema nikakvih dodatnih ulaganja. Ali da bismo došli u tu poziciju moramo znati kako ćemo raditi. Nešto bismo morali znati u periodu između 1. i 15. svibnja, nekakve skice na temelju kojih ćemo dalje poduzeti rizik. Mi s tim znamo živjeti”, rekao je Šuljić.
Janković: Nadam se da ćemo doprinijeti dizanju svijesti problema poduzetnika
“Nije smisao ovog udruživanja i razgovora biti optimist ili pesimist. Na neki način je i dobro sve što se dešava jer je lijepo da imamo zajedničku strategiju. Nadam se da ugostitelji i poduzetnici shvaćaju važnost ovog što se događa. Nadam se da ćemo doprinijeti dizanju svijesti problema poduzetnika”, rekao je za kraj Janković.
Jakominić je poručio pak lokalnim upravama i samoupravama da omoguće ugostiteljima da rade s većim terasama i manjim najmovima kako bi donekle spasili svoje poslove.
Šuljić: Bit će teška sezona i zima iza nas
“Udruga glas poduzetnika ima smisla. Nakon toliko godina postoji platforma na koju se čovjek osjeća ponosno. Važno je da sačuvamo duh i dostojanstvo profesije. No ne treba se povoditi za preoptimističnim scenarijima. Bit će teška sezona i zima iza nas. Izvucite sav kreativni potencijal i pokušajmo utjecati na popravljanje zakona, da se usklađujemo, a ne da nas stalno kažnjavaju”, rekao je Šuljić.