Udruga Život: Smanjenje PDV-a na hranu je dobar potez, ali neće pomoći poljoprivredi jer se 50 posto hrane uvozi

Foto: scx.hu

UDRUGA obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" osvrnula se na inicijativu Nezavisnih seljaka da se smanji PDV na hranu.

U udruzi Život smatraju da je prijedlog tog smanjenja socijalno hvalevrijedan ali da je željeni učinak na pokretanja poljoprivredne proizvodnje osjetno ograničen.

"Zbog velikog uvoza hrane u Hrvatsku (gotovo 50% naših potreba) domaće bi selo samo polovično osjetilo učinak možebitnog povećanja potrošnje. Zbog toga bi i učinak na pokretanje gospodarstva bio znatno manji nego ako se fiskalne mjere usmjere na poboljšanje katastrofalnog ekonomskog stanja u poljoprivredi", navode iz udruge.

"PDV treba ostaviti OPG-ovima"

Udruga OPGH Život već je ranije predložila da se PDV, koliki god naplate obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njima i ostavi.

"Ovu mjeru smo iz Udruge predložili u pregovorima oko nove poljoprivredne politike i nalazi se u programu prihvaćenom od vladajućih. Mjera je nastala na iskustvima nekih zemalja članica EU i pokazala se vrlo uspješnom npr. u Mađarskoj i Austriji.", navode iz udruge Život.

Također predlažu da se preduvjeti za jeftiniju proizvodnju hrane stvaraju snižavanjem poreznih opterećenja u ulaznim troškovima naše proizvodnje hrane.

"Još važnije je nizom sustavnih promjena, koje se mogu provesti u relativno ograničenom vremenskom roku, početi snižavati cijene i uvjete financiranja proizvodnje na način kako je to Udruga OPGH Život predložila u cjelovitom programu reformskih mjera koje su također prihvaćene od političkih čimbenika. Ono što još uvijek manjka je demonstracija volje da se one i provedu", navodi se u priopćenju.

Konkurentnost domaćeg proizvođača hrane se samo marginalno poboljšava ako snizimo PDV na hranu od koje je čak 50% iz uvoza, smatraju u udruzi Život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.