Udruga Sjena najavila prosvjed zbog Zakona o osobnoj asistenciji

Foto: FaH

UDRUGA Sjena izrazila je danas razočaranje ishodom sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike oko prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji te najavila prosvjed jer novi zakon ograničava i oduzima neke usluge osobama s invaliditetom.

Udruga je na sastanku iznijela razloge neslaganja s tim zakonom i prijedloge za koje smatra da su ključna sastavnica Zakona o osobnoj asistenciji i bez kojih zakon ne bi trebao izaći.

"Piletić nije bio na sastanku iako je izrazio želju da bude"

"Ministar Marin Piletić nije bio prisutan na tom sastanku iako je izrazio želju da bude. Nama je jako žao zbog toga što s osobama koje mi jako dobro poznajemo godinama, a koje rade u ovom ministarstvu nažalost nismo mogli adekvatno komunicirati jer je sastanak ispao totalno razočaranje", komentirala je čelnica udruge Suzana Rešetar nakon sastanka.

"Prepun je nerazumijevanja merituma stvari, odnosno o potrebama i kako osobe s invaliditetom uopće žive, a kako će tek živjeti s predloženim zakonom", kazala je Rešetar.  

Dodala je da je državna tajnica Marija Pletikosa izjavila da je zakon vrlo dobar "iako u suštini on ograničava, oduzima neke usluge i zapravo ne daje priliku osobama s invaliditetom u uključivanje u zajednicu i pravo na neovisno življenje".

"Nećemo odustati od borbe za zajamčena ljudska prava naše djece"

Poručila je da se ne može govoriti da je Hrvatska socijalna država dokle god "dobivamo informacije iz Ministarstva da čekamo i da je potrebno vrijeme da se naprave usluge za našu djecu". Sljedeći korak je, kaže, definitivno planiranje prosvjeda iako im to nije u interesu jer ga je vrlo teško organizirati s obzirom na to da su im članovi jako bolesni.

"Ali nećemo odustati od borbe za zajamčena ljudska prava naše djece i našim obiteljima", poručila je Rešetar dodavši da će krenuti odmah u planiranje, a žele ga održati do početka školske godine.

Smatraju da bi sve to trebao biti dovoljan alarm premijeru da nešto ozbiljno ne štima i da ih sasluša.

"Mislimo da bi nas trebao pozvati, ako već ima moć davati naloge ministru, da čuje o čemu mi pričamo. Jer u ovakvom Ministarstvu, s ovakvim tajnicama, savjetnicama, ravnateljicama uprava mi ne možemo uspostaviti ljudski dijalog", zaključila je Rešetar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.